poštanska marka

Nova marka HP Mostar u povodu Međunarodnog dana muškaraca

poštanska marka
21.11.2016.
u 12:35

Marka se u poštanskom prometu koristi od 19. studenoga 2016. godine.

Hrvatska pošta (HP) Mostar obilježila je Međunarodni dan muškaraca izdavanjem prigodne poštanske marke (arak od 9 maraka, foliotisak), žiga i omotnice prvoga dana (FDC). Dizajn potpisuje Tvrtko Bojić, a marka nominalne vrijednosti 5,00 KM tiskana je u tiskari Zrinski u Čakovcu. Marka se u poštanskom prometu koristi od 19. studenoga 2016. godine.

Međunarodni dan muškaraca slavi se 19. studenoga u više od 70 zemalja svijeta. Inicijativa za obilježavanje ovoga dana pokrenuta je 1999. na Trinidadu i Tobagu s naglaskom na zdravlje muškaraca i dječaka, promicanje spolne ravnopravnosti i poboljšavanje rodnih odnosa. Posebno se naglašava doprinos koji muškarci daju zajednici, obitelji, braku i djeci. Proslavljaju se njihova dostignuća, pozitivni i nenasilni utjecaj na svijet, ali naglašava i diskriminacija prema muškarcima i dječacima.

Također, značajna je i njihova uloga u borbi protiv nasilja nad ženama i djevojčicama.

Životni vijek muškaraca kraći je nego kod žena zbog toga što (prema nekim istraživanjima) ne brinu dovoljno o svome zdravlju. Češće obolijevaju od raka, moždanoga i srčanoga udara. 

Potporu obilježavanju ovoga dana daje i UN te mnogi svjetski poznati muškarci kao što su Placido Domingo, Luciano Pavarotti, Morgan Freeman i drugi, priopćeno je iz HP Mostar. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije