100 Zadra na zajedničkoj fešti

Nostalgija okupila Zadre u rodnim Šušnjarima

20.08.2016.
u 09:00

Pitomo selo Višnjica, smješteno uz cestu Mostar – Grude - Split, čuveno je po škiji, za koju tvrde da je najbolja u Hercegovini. U zaseoku Šušnjari nekada je “dimilo” 12 dimova, sada tri. Svi stanovnici imaju isto prezime - Zadro.

Svi na jednom mjestu

- Nas trojica iz tri “žive” kuće Zadra, Vlado, Ivan i ja, pričali smo nedavno o svemu i svačemu, pa i o tome da nas ima svuda diljem svijeta i da se uklapamo u poslovicu o “Hercegovini zemlji čudnovatoj, koja sve naseli, a sebe ne raseli”. Palo nam je na pamet okupiti na jedno mjesto sve Šušnjare na svijetu. Sami smo sebe imenovali u “organizacijski odbor” i počeli usmeno zvati Zadre koje poznajemo, a oni su poruku širili dalje. A ima nas, hvala Bogu, svuda – u Australiji, Kanadi, SAD-u, Njemačkoj, Austriji, Zagrebu, Dalmaciji, Slavoniji i tko zna gdje još. Svi su pozvani na zajedničko okupljanje, u subotu uoči Velike Gospe u našem kršnom zaseoku..., kaže Marko Zadro.

Druženje uz pjesmu

Marko, Vlado i Ivan zasukali su rukave, u pripreme uključili članove obitelji. Kako je tko pristizao sa strane, prihvaćao se posla. Naručeni su šator, stolovi, klupe, ispečeni janjci, izrezan domaći pršut, načeti “mijovi” sira, žene su pekle uštipke, okitile cvijećem šator... Ohladili smo 170 litara piva, 30 l vina, sokove... Većina se “solidarno” popila, srećom, nije bilo nestašice. Naručili smo i glazbu uživo, ali zapjevali su i gangaši iz naših redova. Zadre su pokazali da nisu zaboravili gangu, niti će je zaboraviti. Druženje je počelo u 17 sati, završilo ujutro oko pet... - Troškovi su podijeljeni ravnopravno na nas 100 i više nazočnih. Dogodine bi nas moglo biti više od 150, a maksimalni mogući broj je 250. Okupljanje će postati tradicionalno, uvijek zadnju subotu pred Gospojinu. Zadra ima raznih zanimanja - obrtnika, gospodarstvenika, hotelijera, političara... Eto, petorica su zaposlenici HTV-a, ali preskočimo imena da nekoga ne zaboravimo. I još nešto: Najstarija na fešti i druženju bila je baba Iva koja “goni” 96. godinu, a najmlađa 8-mjesečna Marija, kaže Marko Zadro. •

Naš sugovornik Marko Zadro častio nas je u srijedu navečer pivom i domaćom mezom. Za čašćenje je imao “tri razloga”:

- Prvo, još slavimo Veliku Gospu. Drugo, drago mi je što smo se mi Zadre iz Šušnjara okupili u velikom broju nakon mnogo godina. A treće je “najsvježije” - moj je sin Mate prije sat vremena dobio na tomboli nakon finala Lige MZ Široki Brijeg između Ljubotića i Knešpolja glavni zgoditak - renault clio!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije