obratite pažnu

Nosite rukavice radi zaštite od koronavirusa? Evo što radite krivo

Davor Puklavec/Pixsell
08.04.2020.
u 09:55

Informacije o novom koronaviursu stižu svakodnevno, a najvažnija je možda ta o načinima zaštite.

Dok još uvijek traje rasprava o tome kako se nosi maska u javnosti, isto se pitanje postavljaju i za rukavice. Kako biste u potpunosti zaštitili zdravlje, stručnjaci donose smjernice o tome kako se koriste rukavice, piše Ordinacij.hr

KORIŠTENJE RUKAVICA

Dekan sestrinstva na Sveučilištu Phoenix, Kathleen Winston pojašnjava stvari: „Rukavice se ne preporučuju za opću javnost, medicinsko osoblje ih treba nositi u kontaktu sa zaraženom osobom, ali i osobom koja ima druge dijagnoze."

Vježbe za jačanje pluća koje mogu raditi baš svi, pa čak i u kućnoj izolaciji

"Osim što će masovnom nabavkom rukavica doći do nedostatka istih, one u potpunosti ne štite“. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) stalno naglašava koliko je važno da ima dovoljno rukavica na raspolaganju za medicinsko osoblje. Ipak, mnogi ljudi nosi rukavice pa ako ste u toj skupini, nastavite čitati.

VRSTE RUKAVICA

Nisu sve rukavice jednake, možda ste to i primijetili. Postoje tri vrste medicinskih rukavica, a Winston pojašnjava kako one koje nisu namjene za medicinsko osoblje ne štite od širenja virusa. Cynthia Weston, zamjenik dekana za klinička pitanja u Texasu.

"Platnene ili rukavice od bilo kakvog rupičastog materijala neće biti zaštiti. Za zaštitu se koriste one od lateksa, vinila ili nitrila. Nošenje rukavica može pružati osjećaj lažne sigurnosti, ali to ne mora biti tako, posebno ako nastavljate dirati lice rukama“, pojasnila je.

NE SMIJETE SVE DIRATI KAD IMATE RUKAVICE!

Osim diranja lica, izbjegavajte diranje površina „One mogu biti dom virusa, a jedini je način zaštite stalno čišćenje tih površina“, ističu iz WHO-a. Prema istraživanjima do sad provedenim, hoće li se i koliko virus zadržati na površini ovisi o puno faktora, poput vlage, temperature i svjetlosti.

PRAVILA O ODLAGANJU I PONOVNOM KORIŠTENJU RUKAVICA

Ako koristite rukavice ali ih ne bacate odmah nakon korištenja, možete prenositi virus na sve što dotaknete. Također, nema smisla dezinficirati rukavice te ih nositi opet.

"Rukavice nisu namijenjene za ponovnu upotrebu i mogu biti kontaminirane i isto učiniti s površinama koje dotaknete. „ izjavio je Weston te dodao kako je najvažnija stvar higijena ruku koje se trebaju prati često te 20 sekundi prije korištenja i nakon korištenja rukavica.

NE KORISTITE GELOVE ZA DEZINFEKCIJU NA RUKAVICAMA

Možda koristite rukavice prilikom posjeta javnom WC u i pitate se treba li ih oprati prije izlaska van. Winston naglašava da rukavice ne smijete prati, mazati gelom ili dati nekom drugom. One su napravljene za jednokratnu upotrebu a gel za dezinfekciju ih samo može oštetiti. Najpametnije bi bilo baciti korištene i staviti nove.

Ako ne nosite rukavice kako treba možete si nanijeti više štete nego koristi jer tko ne nosi rukavice sigurno češe pere ruke i puno je oprezniji što dodiruje.

Perite ruke prije nego stavite rukavice, a one moraju biti odgovarajuće veličine. Zamijenite ih čim primijetite oštećenja.

GDJE SE RUKAVICE MORAJU NOSITI?

Bez obzira gdje išli, nije obaveza nositi rukavice. Ipak, ako baš želite nositi rukavice u dućanu ili ljekarni, pazite da ne dirate lice dok su vam na rukama, a kad se gotovi, bacite ih i dobro operite ruke.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?