Posavina

Norvežani potiču ekonomsko osnaživanje žena

25.04.2016.
u 11:00

Udruga žena “Posavski cvijet” Orašje namjerava ekonomski osnažiti žene kako bi ušle u neumoljivi svijet biznisa kojim još uvijek vladaju muškarci. Uz potporu TPO fondacije Sarajevo, zajedničkim projektom uvezano je 50-ak žena s posavskog područja sa željom da se jače čuje njihov glas u svim sferama života gdje se ekonomski odlučuje, no shvatile su da samo ako budu organizirane, mogu napraviti određene pomake kod svih struktura vlasti. Osnovale su i Udrugu žena “Posavski cvijet” Orašje kako bi se educirale o pravljenju poslovnih planova, a već su i zakoračile u neumoljivi svijet biznisa, piše Večernji list BiH.

- Edukaciju je prošlo 50-ak žena sa šireg posavskog područja, a više od 20 ih je dobilo poticajna sredstva u ukupnoj vrijednosti od 36.000 KM od norveške vlade, izjavila je Mandica Živković, lokalna koordinatorica TPO fondacije i predsjednica Udruge “Posavski cvijet”.

Prekrasna ravnica

- Posavina je prekrasna ravnica u kojoj žive ljudi plemenite duše, iznimno vrijedni i pošteni, navikli živjeti od teškog rada. Nažalost, danas, ipak, sve to nije dovoljno kako bi osigurali sebi pristojan život. Gospodarska kriza, složena politička situacija, klimatske promjene, poplave, sve su to okolnosti kojima se moramo prilagoditi. Žene u svim tim katastrofama samozatajno obavljaju svoje dužnosti, a kada je biznis u pitanju, vrijeme je da pokažemo kako i u tom segmentu možemo puno više pridonijeti, kazala je, uz ostalo, predsjednica Udruge prilikom posjeta visoke gošće zamjenice šefa Misije Veleposlanstva Norveške u BiH Anne Havnor, koja je bila u pratnji predstavnica TPO fondacije Sarajevo. Fondacija je zajedničkim projektom uvezala 50-ak žena u cilju ekonomskog osnaživanja žena. Uloga žena je suviše važna, ne samo u obitelji i odgoju djece, već i izgradnji zajednice.

Žene i politika

Važno je da se žene nalaze za stolovima gdje se kreiraju politike, donose zakoni kako bi mogle dati svoj sud i kako bi te politike bile po mjeri i žena i muškaraca, poručile su žene iz Udruge “Posavski cvijet”. Visoka je gošća skupa s predstavnicama TPO fondacije Sarajevo, u sklopu projekta osnaživanja žena, obišla vrijedne članice Udruge koje poslovne ideje pretvaraju u realnost. Uvjerila se na terenu kako radi slastičarnica Orhideja u Orašju. Fatima i Zorica pokrenule su slastičarnicu i sjajan su primjer kako dvije žene mogu pokrenuti biznis. Gošće su se uvjerile i kako teku radovi u Plastenicima povrća u Ugljari. I jedan i drugi projekt financirani su sredstvima vlade Norveške. Visoka gošća razgovarala je i s predstavnicima županijske i općinske vlasti.

- Norveška vlada u Bosni i Hercegovini podupire projekte izgradnje mira, dijaloga i ekonomskog osnaživanja žena, a ta dva projekta u Orašju upravo su zadovoljila sve te bitne stavke. S obzirom na to da je norveška vlada financirala pokretanje ovih poslova, potrebno je da Općina Orašje nastavi podupirati ove i slične projekte, istaknula je Anne Havnor.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?