ZDRAVE NAMIRNICE

Noćne grickalice koje možete jesti bez straha da se udebljate

Dreamstime
08.06.2021.
u 08:45

Većina ljudi voli grickati, pogotovo navečer uz dobar film, što nutricionisti kažu da nikako nije dobro za organizam, ni ljepotu. Ipak, postoje neke grickalice koje će zadovoljiti želju i 'formu', piše 24sata.hr

1. Sir
Sir je dobra noćna grickalica ako je umjerena. Stvar je da je dobro 'omastiti brk' jednom šnitom sira, a ne s pola kile narezanog sira na kockice. Sadrži puno proteina tako da će vas držati sitima do jutra.

2. Posni sir
Sadrži puno kazeina (mliječnog proteina bogatog aminokiselinama) koji se sporo razgrađuje. Ovo je izvrstan izbor jer povećava osjećaj sitosti.

3. Humus
Humus je izvrstan izvor proteina, pogotovo ako je domaći. Ako ste gladni, izvrsna su opcija mrkva ili štapići celera umočeni u humus.

4. Grčki jogurt
Istraživanja su pokazala da je grčki jogurt savršen zalogaj u kasnim noćnim satima. Sadrži puno bjelančevina, malo masnoća i vrlo malo šećera. Dodajte mu malo voća poput naranče ili malina kako bi bio još ukusniji.

5. Krekeri
Ovo je jako dobar izbor grickalice ako su krekeri napravljeni od cjelovitih žitarica, koji sadrže niskokalorične složene ugljikohidrate, piše Brightside. Uz komadić sira, posnog sira ili humusa, ovo je izvrsni večernji obrok (ali, mala porcija).

6. Kokice (obične)
Možda će vas ovo iznenaditi, ali kokice su zapravo dobra večernja grickalica, piše Brightside. Ne mislimo na kokice koje se rade u mikrovalnoj pećnici, pune maslaca ili umjetnog okusa sira, već klasične kokice koje se rade na štednjaku. Začinite ih s malo soli, češnjakom u granulama ili začinskim biljem.

7. Jaja
Jedno jaje ima samo 75 kalorija, ali je puno proteina i produžit će osjećaj sitosti.

8. Povrće
Ovo je najbolji izbor večernje grickalice. Narežite na prutiće mrkvu ili celer, umočite u malo humusa i imate zdravi večernji obrok.

9. Banane
Iako su banane prilično kalorične, sadrže i veliku količinu kalija i magnezija, zbog čega su banane nenadmašne u opuštanju. Imaju i melatonina, što nas prema nekim istraživanjima uspavljuje.

Bonus: Hrana koju treba izbjegavati

- Brzi ugljikohidrati su ugljikohidrati s visokim glikemijskim indeksom. Popis je vrlo dugačak, ali općenito govoreći, izbjegavajte slatkiše, kolače, bombone, krafne - sva ta hrana vam širi obujam struka i stražnjice. 
- Jabuke. Iako su niskokalorične i krcate svim vrstama hranjivih sastojaka, bolje je jesti jednu ujutro ili rano poslijepodne. Razlog tome je što su jabuke bogate vlaknima i pektinom, koji se nalaze u kori, a koje je teško probaviti - što može poremetiti vaš san. 
- Alkohol. Iako alkohol neke ljude uspavljuje, on dehidrira tijelo i potiče osjećaj gladi. Kao rezultat toga, probudit ćete gladni.
- Začinjena hrane. Ljuta i slana hrana dehidriraju tijelo. Ako se probudite usred noći, najvjerojatnije ćete osjetiti jak osjećaj gladi.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?