Po drugi put

Njemačka podržava uništavanje viška streljiva u BiH

UGOVOR ORUZJE
04.02.2016.
u 12:21

Christian Hellbach, veleposlanik Savezne Republike Njemačke i Sezin Sinanoglu, rezidentna predstavnica Razvojnog programa Ujedinjenih naroda (UNDP) u BiH potpisali su danas u prisustvu Borislava Jezeraškića, pomoćnika ministra /obrane BiH, ugovor o dodjeli sredstava za drugu fazu projekta EXPLODE+ u iznosu od 250.000 eura. 
  
Ovim sredstvima, Savezna Republika Njemačka će pružiti važan doprinos uništavanju preko 5 milijuna komada streljiva ručnog naoružanja u Bosni i Hercegovini. Takođe, sredstva će biti utrošena i za unapređenje znanja odgovarajućeg osoblja u ovoj oblasti u periodu od 2016. do 2017. godine. 
  
U 2015. godini kroz projekt „Urgent Action on Ammunition Destruction in Bosnia and Herzegovina“ (EXPLODE+), koji zajednički implementiraju Ministarstvo obrane Bosne i Hercegovine i UNDP, uništeno je 5,4 milijuna komada streljiva uz financijsku pomoć Njemačke i drugih donatora. U Bosni i Hercegovini postoji još oko 21.000 tona zaliha streljiva zbog čega je jako važno da se nastavi podrška procesu uništavanja nestabilnogstreljiva. Ova donacija Njemačke Vlade je i ujedno priznanje za napredak koji je Ministarstvo obrane BiH ostvarilo u rješavanju viškova naoružanja i streljiva. 
  
Formiranjem „Strateškog komiteta za naoružanje, streljivo i minsko-eksplozivna sredstva“ 2013. godine uspostavljena je koordinacija domaćih i međunarodnih napora u pogledu uništavanja viška naoružanja i streljiva. Planiranje i merenje napretka se prati u skladu s aktivnostima definiranim tzv. Master planom. Zajedničkom suradnjom Savezne Republike Njemačke, UNDP-a, Europske unije i drugih međunarodnih partnera, koji djeluju u okviru Master plana u ovoj oblasti, omogućeno je dodatno jačanje napora i kapaciteta BiH u pogledu bržeg i efikasnijeg uništavanja viška streljiva i oružja. 
  
Uz to Savezna Republika Njemačka još od prošle godine podržava projekt OESS-a za poboljšanje sigurnosti depoa za streljivo „SECUP“ s dosadašnjim ukupnim iznosom od 183.000 €, te će u te svrhe u 2016. godini staviti na raspolaganje dodatnih 250.000 eura.   
  
Pored ovoga Njemačka već mnogo godina aktivno djeluje u oblasti humanitarnog deminiranja. Dosada je u te svrhe stavljeno na raspolaganje preko 30 miliona eura. 
  
Do danas je kroz Projekat „Uništavanja eksplozivnih ubojitih sredstava i zaostataka rata“ („EXPLODE“), koji financira Europska unija, kao i drugi donatori poput Njemačke, u Bosni i Hercegovini uništeno preko 11.000 tona streljiva i više od 130.000 komada oružja. Također, uz pomoć EXPLODE projekta, Ministarstvo obrane je povećalo godišnju kvotu uništavanja s 880 tona 2014. godine na 2.300 tona u 2015. godini. Danas potpisanim projektom će se doprinijeti daljnjem ubrzanju ovog procesa u naredne dvije godine, priopćeno je iz Veleposlanstva Njemačke u BiH. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije