sastanak

Njemačka podržava pristup BiH i zapadnog Balkana Europskoj uniji

26.05.2017.
u 14:41

Predsjedatelj Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović razgovarao je danas s potpredsjednikom Bundestaga Republike Njemačke Johannesom Singhammerom kojeg je upoznao o procesu ispunjavanja uvjeta na putu ka europskim i euroatlantskim integracijama.

Džaferović je zahvalio za svu podršku koju je Njemačka pružila i intezivno pruža Bosni i Hercegovini, napominjući da je od posebnog značaja za BiH bila njemačko - britanska incijativa nakon koje je prekinuta blokada i otpočeo novi proces približavanja europskim integracijama.

S obzirom da za BiH ne postoji alternativa kada je u pitanju pristupanje Europskoj uniji i NATO Savezu, predsjedatelj Džeferović je istaknuo da je nezahvalno prognozirati vremenske rokove, ali da je u cilju naše zemlje da se ovo razdoblje od dvije godine koji je obilježen snažnim iskorakom u procesu ispunjavanja uvjeta za pristupanje EU okonča dobijanjem kandidatskog statusa.

Po njegovim riječima, ukoliko svi politički akteri budu poštovali ono što su potpisali kada je u pitanju europski put, bit će otklonjene i one blokade koje trenutno postoje o pojedinim pitanjima.

Potpredsjednik Bundestaga Johannes Singhammer je rekao da je, uprkos promjenama koje se dešavaju u Europi i koja je suočena s migracijskom krizom i neprekidnom borbom protiv terorizma, „svima nama potrebno više, a ne manje Europe“.

- Europa znači snagu, moć i stabilnost i zbog toga je i za BiH važno da bude njen dio - naglasio je Singhammer.

Dodao je da Njemačka podržava pristup BiH i zapadnog Balkana Europskoj uniji i u daljnjem procesu pružit će svu podršku i pomoć kako bi ona što prije postala njen sastavni dio.

Tijekom susreta parlamentarna suradnja je ocijenjena dobrom, a predsjedatelj Džaferović i potpredsjednik Singhammer razgovarali su i o inteziviranju odnosa dva parlamenta, čemu će doprinijeti i skori susreti na nivou parlamentarnih grupa prijateljstava. 

Sastanku predsjedatelja Zastupničkog doma Šefika Džaferovića sa potpredsjednikom Bundestaga Johannesa Singhammera prisustvovala je i veleposlanica SR Njemačke u BiH Christiane Hohmann, priopćeno je iz Odjela za odnose s javnošću PSBiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije