Odobreno istraživanje

Njemačka na ljudima počela testirati cjepivo protiv koronavirusa

22.04.2020.
u 13:01

Institut Paul Ehrlich (PEI) u Njemačkoj dao je odobrenje Biontech tvrtci čije je sjedište u Mainzu da testira aktivne sastojke cjepiva protiv koronavirusa na zdravim dobrovoljcima.

Ovo je prvo kliničko ispitivanje kandidata na djelovanje cjepiva koje je odobreno u Njemačkoj. Kako piše njemački Merkur, prvo će se ispitati zdravstveno stanje svih zdravih volontera, a potom će znanstvenici pristupiti istraživanju.

Istraživači diljem svijeta proteklih mjeseci rade na razvoju cjepiva protiv koronavirusa. Iz Svjetske zdravstvene organizacije izvijestili su da se trenutno u svijetu razvija 70 potencijalnih cjepiva, a tri već testiraju na ljudima.

Najdalje u kliničkom procesu dospjela je eksperimentalno cjepivo koju su proizvele tvrtka CanSino Biologics Inc. iz Hong Konga te Pekinški institut za biotehnologiju, čije je cjepivo u fazi 2. Druga dva ispitivanja na ljudima su tretmani koje su zasebno razvili američki proizvođači lijekova Moderna Inc i Inovio Pharmaceuticals Inc.

Znanstvenici s Oxforda, koji također rade na razvoju cjepiva, nedavno su nagovijestili da bi do rujna mogli imati spremno cjepivo, ako sve bude teklo prema planu.

Stručnjaci s Sveučilišta u Cambridgeu su prije nekoliko dana kazali da bi i MMR vakcina, koja se koristi za sprečavanje ospica, zaušnjaka i rubeole, mogla zaštititi od koronavirusa.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije