Integracije

Niz konkretnih koraka na realizaciji 14 ključnih prioriteta

EU, Europska unija
22.10.2023.
u 18:23

BiH je od dobivanja kandidacijskog statusa za članstvo u EU u prosincu prošle godine napravila dosta konkretnih koraka na realizaciji 14 ključnih prioriteta Europske komisije, ali je bitno da uoči objavljivanja novog izvješća Komisije napravi još nekoliko konkretnih koraka u ispunjavanju prioriteta, rečeno je iz Direkcije za europske integracije (DEI) BiH.

Iz Direkcije za Srnu navode kako se objavljivanje izvješća Europske komisije o BiH, prema posljednjim najavama, očekuje početkom studenoga i da su pravodobno dostavili Komisiji prilog institucija u BiH i njegovu dopunu, koji je prethodno usvojilo Vijeće ministara BiH. Uz navedene dokumente, informacije o svim poduzetim konkretnim koracima na realizaciji 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja i ostalih preporuka Komisiji se dostavljaju u svim redovitim kontaktima i sastancima, dodaju iz DEI.

Ocjenjujući da je BiH u posljednjih 10 mjeseci, od dobivanja kandidacijskog statusa, napravila dosta konkretnih koraka na realizaciji 14 ključnih prioriteta, iz DEI-ja podsjećaju na usvojene izmjene i dopune Zakona o Visokom sudbenom i tužiteljskom vijeću, Zakona o ombudsmanu za ljudska prava i Zakona o strancima te novi Zakon o slobodnom pristupu informacijama. U ovom razdoblju usvojena je i strategija borbe protiv organiziranog kriminala, a suradnja s Europolom postala je operativna.

- Rađeno je dosta i na realizaciji ostalih preporuka Europske komisije, kao što je usvajanje Zakona o organizaciji tržišta vina. Napravljen je i određen broj koraka i u prošloj godini, a među najvažnijim su provođenje općih izbora, usvajanje izmjena i dopuna Zakona o javnim nabavama te je usvojeno nekoliko strategija važnih za bolje upravljanje javnim financijama, unaprjeđenje zaštite ljudskih prava i borbe protiv terorizma - dodaju iz DEI-ja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije