25. međunarodna duhovna obnova za svećenike

Nitko se ne vraća prazan iz Međugorja

06.07.2022.
u 16:22

Molitveno-liturgijskim programom jučer je počela 25. međunarodna duhovna obnova za svećenike u Međugorju koja je okupila više od 170 sudionika iz 27 zemalja. Zbog pandemije koronavirusa ova duhovna obnova nije održana od 2019., piše Večernji list BiH. 

Poruke i razmišljanja

Tema ovogodišnje duhovne obnove za svećenike, kao i svih duhovnih obnova u Međugorju u ovoj godini je “Učite od mene i naći ćete mir” (Mt 11, 28-30) u Gospinoj školi. Molitvu krunice u 18 sati predmolio je fra Karlo Lovrić, a svetu misu u 19 sati predslavio je fra Damir Pavić uz koncelebraciju 187 svećenika. Fra Damir od ljeta 2016. obavlja službu tajnika Provincije Bosne Srebrene i upravitelja svetišta sv. Nikole Tavelića u Sarajevu. Ujedno je imenovan za koordinatora franjevačkih pučkih misija u Bosni Srebrenoj. Želja za svećeništvom i put do njega duboko su povezani s Gospinim svetištem u Međugorju, gdje često dolazi kao hodočasnik, ali i sudjeluje u duhovnim programima župe. Voditelj je duhovnih vježbi za svećenike, franjevačkih pučkih misija te duhovnih obnova po župama u BiH i inozemstvu. Fra Damir je sudionicima 25. međunarodne duhovne obnove za svećenike kazao kako nema ništa jače od Božje snage i ljubavi. - Vidi što ovaj lijepo govori. Ne! Naša je zadaća toliko se s Isusom poistovjetiti, Njegov glas osluškivati da možemo reći ljudima ono što bi sam Isus rekao. Zato svećenik treba biti produžena ruka Isusova na ovoj zemlji. Njegov jezik treba biti jezik Isusov, njegove noge trebaju koračati na spasenje ljudsko, postati poput nogu Isusovih - kazao je fra Damir Pavić. - Mi svećenici moramo vam reći istinu koja oslobađa, ma koliko ona teška i tvrda bila vašim ušima. Mi vam moramo naviještati istinu. Uši današnjeg čovjeka očekuje da trebamo reći - ne ono što nam Isus govori da trebamo reći, nego ono što godi vašim ušima. Evanđeoski govor je tvrd i prva poruka našega propovijedanja treba biti spasenje ljudske duše - kazao je fra Damir Pavić, dodajući kako su crkveni oci i sveci tijekom povijesti govorili na različite načine, upozoravali svećenike i “sve vjernike kakav treba biti naš govor”. - Nitko ljepše nije propovijedao, a da ni jednu riječ nije govorio negoli naša Majka Marija i koliko je ona protivljenja u svom životu imala - istaknuo je fra Damir. - Ako je itko trebao biti nemiran i na Boga ljut, to je trebala biti Blažena Djevica Marija. Pa mogla je reći svome Bogu: “Pa dao si mi zadaću da budem majka Tvoga sina. Čim se rodio, problemi. Bježi u Egipat, skrivaj ga, vraćaj se i taman kad je odrastao, Ti si mi ga uzeo i na kraju sam ga morala držati mrtvog u svome krilu”. Pa može li biti veći razlog da čovjek bude nemiran. Pa pogledajmo naš život. Kako se mi danas samo uznemirimo kada stvari ne idu onako kako smo zamislili. Mi gubimo nutarnji mir. Marija nutarnji mir nikada nije gubila - kazao je fra Damir Pavić koji se na kraju zapitao što nas privlači u Međugorje, a potom je ponudio i odgovor.

Gospina škola

- Pa ne privlači nas ovaj tvrdi hercegovački kamen, ne privlači nas okus predivnog vina ovdje u Hercegovini, ni miris masline, ni smokve…, ma nas privlači ovdje Majka koja toliko godina strpljivo govori, kao svojoj djeci: “Vratite se k mome sinu!” Govori nama svećenicima 41 godinu: “Ma budite žive slike i prilike u ovome svijetu. S ljubavlju i s radošću donosite poruku moga sina”. Zato se nitko ne vraća prazan iz Međugorja. Svakome od nas srce je napunjeno zato što nam Majka govori s ljubavlju, a ondje gdje je ljubav, tu je i mir, tu je radost, tu je ljepota života - poručio je fra Damir Pavić u svojoj vrlo nadahnutoj homiliji.•

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?