ISTRAŽIVANJE

Nitko ne bi ratovao za opstanak BiH

8000 - POGINULI SRPSKI VOJNICI
import
06.11.2013.
u 15:45

Prema rezultatima istraživanja, sadašnje granice BiH ne odgovaraju nikome, a 28,5 posto građana BiH iz svih etničkih grupa želi živjeti u BiH u ovakvim postojećim granicama.

Nitko u BiH ne bi ratovao za njen opstanak, pokazali su rezultati istraživanja koje je za kancelariju UNDP-a u Sarajevu provela agencija "Prizma research". Istraživanje, provedeno na uzorku od 1.500 ispitanika u cijeloj BiH, pokazalo je da bi, ukoliko bi došlo do "prijetnje cjelovitosti" BiH, 13,5 posto Bošnjaka, 12,6 posto Hrvata i 1,5 odsto Srba bilo spremno da se prihvati oružja. Većina ih se izjasnila da je spremna da problem rješava mirnim sredstvima. 

U dokumentu se navodi da 35,7 posto građana BiH vjeruje da će u budućnosti u BiH biti nekog nasilja, ali da to neće biti "pravi rat“, piše "Euro blic“. 

Više od trećine ispitanih vjeruje da je moguće da se dogode nasilni prosvjedi, odvojeni etnički incidenti ili rast kriminala. Isti broj ispitanika, ipak, vjeruje da do bilo kakvog oružanog sukoba u BiH neće doći u sljedećih pet godina. 

Istraživanje pokazuje da 17,7 posto građana Republike Srpske i 7,4 posto građana Federacije BiH vjeruje da će se prije raspasti EU, nego što će BiH postati njena članica, dok je 11,8 posto građana Srpske i 5,1 posto FBiH sigurno da će se BiH prije raspasti nego postati članica EU. 

Prema rezultatima istraživanja, sadašnje granice BiH ne odgovaraju nikome, a 28,5 posto građana BiH iz svih etničkih grupa želi živjeti u BiH u ovakvim postojećim granicama. 

Ključne riječi

Komentara 1

IV
ivo33hzhb
18:40 06.11.2013.

U BiH nista novo.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?