Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Nisu prihvatljive promjene u Ugovoru o osnivanju Prometne zajednice koje traži Vlada RS

12. srpnja 2017. u 10:23 0 komentara 85 prikaza

Ministarstvo komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine upoznato je sa Zaključcima Vlade Republike Srpske od 11. 7. 2017. godine, a vezano za Ugovor o osnivanju Prometne zajednice jugoistočne Europe.

Uzimajući u obzir nadležnosti propisane Ustavom Bosne i Hercegovine, drugi zaključak Vlade Republike Srpske u kojim se uvjetuje da prezentiranje stavova u okviru Tajništva Prometne zajednice obavljaju tri ministarstva po sistemu rotacije, nije prihvatljiv za Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, odnosno Ministarstvo komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine, jer su procedure već dogovorene sa zemljama zapadnog Balkana, koje su i potpisnice Ugovora.

Uzimajući u obzir da su odredbe Ugovora usuglašene sa svim zemljama potpisnicama, treći zaključak Vlade Republike Srpske, u kojem se traži preciznije definiranje Ugovora, kao i četvrti kojim se traži pribavljanje garancije da željezničke kompanije koje imaju dozvolu zemalja EU ili potpisnica Ugovora neće moći koristiti, odnosno imati pristup prometnoj infrastrukturi u Bosni i Hercegovini, nije prihvatljiv Vijeću ministara Bosne i Hercegovine, odnosno Ministarstvu komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine, ali ni Europskoj komisiji koja je prethodno definirala odredbe Ugovora.

Dakle, Europska komisija nije dala suglasnost za zahtjeve koje postavlja Vlada RS i već se izjasnila da ne prihvata promjene u već definiranom Ugovoru o Prometnoj zajednici koji su prihvatile sve zemlje zapadnog Balkana.

Ministarstvo komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine naglašava potpunu opredijeljenost suradnje sa entitetskim ministarstvima u svim segmentima, ali isključivo u okvirima nadležnosti koje su propisane Ustavom Bosne i Hercegovine.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.