ĐONLAGIĆ:

Bez obzira na Radončićevo uhićenje, koalicija je stabilna

Mirsad Đonlagić
Foto: Agencija
28.02.2016.
u 16:00

Šef zastupnika SBB-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i potpredsjednik SBB-a Mirsad Đonlagić gostovao je u emisiji "Telering" kod urednika i voditelja Mate Đakovića. Razgovor je započeo pitanjem koje je aktuelno posljednjih dana a koje se odnosi na stabilnosti koalicije između SBB i SDA, prenosi Avaz.ba

- Kada god se dogodi neki težak period, postavlja se koalicija na iskušenje. Očigledno se na muci poznaju junaci. Koalicija je od početka imala jedan iskren pristup koji je zadržan i do dana današnjeg. Slobodno ovim putem mogu reći kako je koalicija stabilna. I sam predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić prilikom izlaska iz pritvora rekao je kako će se raditi na jačanju koalicije. Ako bih morao profesorski ocijeniti, onda koaliciji dajem ocjenu blizu čiste "petice" - istakao je Đonlagić. 

Potrebne investicije

Potpredsjednik SBB-a pojasnio je zbog čega je opstanak koalicije bitan za Bosnu i Hercegovinu.

- Našoj državi trebaju investicije i napredak u svim segmentima. Zato je bitno očuvanje koalicije. Period koji je bio prije je period najveće krize iz koje je proizašla i najveća šansa za BiH. Naša iskrena namjera je da se pomogne državi jer pitanje je šta bi se desilo da smo ostali opozicija. Radimo u smjeru da se rezultat pokaže što prije, a ne da se čeka do sljedećih izbora. Imamo dosta najavljenih projekata i mnogo bolje mora biti. Pokrenule su se stvari na federalnom nivou, dok smo nezadovoljni stanjem na državnom na čelu s gospodinom Zvizdićem. Jednostavno kada pogledate zakone koji su predloženi i doneseni u Parlamentarnoj skupštini BiH jasno se vidi kako su oni uglavnom dolazili od opozicije kojoj i SBB pripada na državnom nivou. Očigledno, Zvizdić ne radi dobro - istakao je šef poslanika SBB-a u Predstavničkom domu PS BiH.

Za Đonlagića nema dileme u vezi kandidature Bakira Dautbašića za mjesto u Vijeću ministara, za kojeg je rekao kako su potvrde SIPA-e i CIK-a sasvim dovoljne i kako tu nema nikakvih problema. Također, istakao je da nedolazak predsjednika stranke na posljednjem sastanku SBB-SDA nema uporište u traženju krize u koaliciji.

- Ne vidim razlog zašto bi predsjednici stranaka morali dolaziti na svaki operativni sastanak kao što je bio ovaj posljednji. Naravno, ako se ukaže potreba za njihovo prisustvo u budućnosti, oni će biti prisutni. Nedolasci predsjednika dviju stranaka nema apsolutno veze sa zabranom koje je nametnuta Radončiću. Koalicija je svakim danom sve čvršća - tvrdi Đonlagić.

Montirana optužnica

Potpredsjednik SBB-a smatra da je montirana optužnica koja se vodi protiv Radončića politički namještena te se tom prilikom prisjetio i slučajeva iz svoje prošlosti, prenosi Avaz.ba

- Nisam pravnik, ali znam čitati. U Tuzli prije 40-tak godina bio je čuveni montirani proces "Buđoni", koji je uostalom i moj ujko. Najistaknutiji član obitelji Selimović, poznati književnik Meša, morao je napustiti Sarajevo zbog ogromnih pritisaka. Jedan ujko mi je bio strijeljan. Ranije pomenuti ujko bio je osuđen na devet godina teške robije dok je jedan prisilno umirovljen. Sve je to bio rezultat montiranog sudskog procesa u kojem nikad ništa nije dokazano. I sam sam prošao kroz golgotu zbog slučaj koji je bio tipično montirani proces. Izgubio sam posao, stan... Na kraju je general Mirko Vranić nakon negativnog odgovora na pitanje "ima li šta" stavio točku na taj slučaj. Ovih tjedana "pada" mnogo optužnica zbog kojih naša država gubi milijone. I onda dolazimo do Fahrudina Radončića.

Ništa se nije slučajno desilo, a tvrdnje brojnih eminentnih osoba govore kako je ovo politički montirana optužnica. Tako je i advokatica Vasvija Vidović uklonjena. Imamo izjavu eksperta Zekerijaha Smajić koji govori kako je potrebna hitna reforma pravosuđa. Identično mišljenje imaju i advokati Crnalić i Adamović. I član akademska zajednica BiH Muhamed Filipović tvrdi kako je slučaj Radončić pokazuje svu krizu u pravosuđu. Brojni službenici bili su zabrinuti. Između ostalog, izvjestilac Europskog parlamenta za BiH Cristian Dan Preda izjavio kako se može samo nadati da uhićenje i pritvaranjem lidera SBB-a neće biti ugrožen rad institucija na federalnom i državnom nivou.

Zatim, potpredsjednica VSTV-a Ružica Jukić je na meti jer govori o greškama Tužiteljstva BiH. Sve nam ovo govori kako mora doći do reforme pravosudnog sistema - ističe Đonlagić koji je dodao kako se ne vrši pritisak na pravosudni sistem te da je pravo svakoga da iznese svoje mišljenje o radu sudstva uspoređujući ga sa slučajem okupljanja i nošenjem transparenata nezadovoljnih građana ispred sudova u Americi ili Velikoj Britaniji.

Potpredsjednik SBB-a je takođe iskoristio priliku te uputio čestitku predsjedatelju Predsjedništva BiH Draganu Čoviću na podnesenom zahtjevu za članstvo u Europskoj uniji govoreći "da su svi iz regiona otišli prema Europi i da nema razloga da BiH čeka".

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?