BRČKO

Nišić i Domić primili švedsku veleposlanicu u BiH

26.04.2023.
u 15:15

Gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Zijad Nišić i dogradonačelnik Anto Domić u srijedu su u Gradskoj vijećnici upriličili prijem za veleposlanicu Švedske u BiH Johannae Strömquist.

Veleposlanica Strömquist iskazala je svoje zadovoljstvo posjetom Distriktu i razgovorom o projektima koji se tiče razvoja i europskih integracija Bosne i Hercegovine.

"Brčko distrikt BiH je prvak u implementaciji reformi i u tom smislu nadamo se da će nastaviti da bude pozitivni primjer ostatku države Bosne i Hercegovine, naročito u kontekstu EU integracija. Također, pošto je Švedska jedan od glavnih donatora raznim projektima u BiH, danas smo tu da obiđemo zgrade koje su obnovljene uz pomoć i podršku Švedske u Brčkom. Kao što je poznato, Švedska predsjedava Vijećem EU od 1. siječnja i iz tog razloga je akcent stavljen na EU integracije. Kandidatski status za pridruživanje EU zaista je ogromna prilika za BiH i nadamo se da će BiH iskoristiti ovu priliku i podršku koja joj se pruža", izjavila je veleposlanica tijekom svog obraćanja novinarima.

Gradonačelnik Zijad Nišić naglasio je važnost pomoći koju je do sada Švedska pružila Brčko distriktu BiH, naročito u projektu utopljavanja objekata kao i budućoj podršci u projektu energetske tranzicije.

"Jedan od uvjeta pristupanju EU je energetska tranzicija, koja ima tri faze. Prva - kreiranje vizije, druga je usvajanje dokumenata koje je Brčko usvojilo prije nekoliko godina. Najteža faza je treća, a to je realizacija projekta i ona predstavlja jednu transformaciju gospodarstva i društva u tehnološkom, gospodarskom, ekonomskom pa čak i psihološkom smislu", rekao je gradonačelnik Brčkog.

Poručio je kako od gošće očekuju da iz Brčkog ponese jednu sugestiju, odnosno zamolbu da subvencioniranja koja dolaze iz EU budu proporcionalna broju stanovnika, a ne veličini teritorija.

Kako je kazao Nišić, u dosadašnjim projektima podrške Brčko distrikt BiH u toj distribuciji dobije 1 posto pomoći, što nije ekvivalent njegovom broju stanovnika.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije