ranko debevec

Nisam protiv prosvjeda, onih demokratskih, već tražim od policije da ne dopusti vandalizam

29.05.2019.
u 14:00

Predsjednik Suda BiH Ranko Debevec objasnio je svoje pismo koje je u ponedjeljak poslao policijskim agencijama u povodu prosvjeda ispred zgrade pravosudnih institucija BiH u Sarajevu najavljenih za danas.

Vanjsko osiguranje

Pismo je uputio Mirsadu Viliću, direktoru Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, Perici Staniću, ravnatelju SIPA-e, i Admiru Katici, ministru unutarnjih poslova Sarajevske županije. Debevec od čelnika policijskih agencija traži da se uspostavi vanjsko osiguranje kompleksa radi zaštite Suda BiH. “Ja u pismu nisam ništa rekao protiv demokratskog prava da se prosvjeduje. Samo apeliram da se ne dogodi slučaj Predsjedništva iz 2014. I tražim od policijskih agencija da ne dopuste vandalizam i ulazak takvih pojedinaca među prosvjednike”, kazao je Debevec za Klix.ba.

Debevec je u pismu naveo kako navedeni događaj nosi sigurnosni rizik za Sud BiH, suce, osoblje i arhiv. “Sudska policija BiH štiti kapije kompleksa i unutarnji prostor, ali nema ovlasti dalje od perimetra kapije oko tri četiri metra. Smatram nužnim pozvati vas da, u granicama ovlasti institucija kojima rukovodite, organizirate vanjsko osiguranje kompleksa pravosudnih institucija BiH, u cilju zaštite Suda BiH i kako bi se osiguralo neometano obavljanje svakodnevnih poslova, pristup stranaka i drugo, ako i dođe do građanskih prosvjeda”, naveo je Debevec. Sudska policija, tvrdi on, ne raspolaže dovoljnim kapacitetima kako bi se zaštitila zgrada od mogućih nasilnih prosvjeda i eventualnih pokušaja upada u zgradu.

Pritisak na čelnike

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić pozvao je prošlog vikenda građane BiH na okupljanje ispred sjedišta Visokog sudbenog i tužiteljskog vijeća (VSTV) BiH kao vid pritiska na čelne ljude tih institucija kako bi podnijeli ostavke.

Prvi čovjek Visokog sudbenog i tužiteljskog vijeća (VSTV) Milan Tegeltija rekao je za Klix.ba kako neće dopustiti da članovi te pravosudne institucije rade pod pritiskom nakon što je ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić najavio prosvjede za srijedu.

Vršitelj dužnosti ravnatelja policije Sarajeva Milorad Bašić potvrdio je kako prosvjedi pred bh. institucijama pravosuđa nisu službeno najavljeni i da je zakonski skup potrebno najaviti pet dana prije održavanja. “Ako bude narušavanja javnog reda i mira, idemo u poduzimanje potrebnih radnji, ako bude kaznenih djela, procesuirat ćemo kaznena djela... Spremni smo za svaku situaciju”, zaključio je Milorad Bašić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?