ŠEF HOSTELA DEMANTIRA MIGRANTE

'Nigerijci su bili kod nas, putovnice smo im vratili odmah. Odjavili su se pa na kraju tražili još jednu noć'

Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
1/3
05.12.2019.
u 21:00

Načelnik Uprave za granicu Zoran Ničeno oštro je odbacio navode mladića da ih je policija izvukla iz tramvaja i prebacila u Bosnu. Ničeno je istaknuo da su im u Bosni ponudili povratak kući u Nigeriju.

Dva su se puta dvojica Nigerijaca koji su optužili hrvatsku policiju da ih je otela s ulice u Zagrebu i prebacila u BiH - prijavljivala u hostel u Zagrebu. Prvi put 16. studenoga na jednu noć, sljedeće jutro se odjavili, dan proveli u lobiju hostela tek povremeno izavši u grad, a onda su 17. listopada kasno navečer - u vrijeme kad su tvrdili da ih je policija ugrabila - odlučili uplatiti još jednu noć. Hotel su konačno napustili 18. studenoga oko 11 sati.

U sjeni špijunske afere

Te je informacije za Večernji dao voditelj HI hostela iz zagrebačke Petrinjske ulice Branimir Markač s namjerom da se razjasne nedoumice oko hostela te informacije da su treće osobe, nakon odlaska Nigerijaca, ulazile u hostel i navodno uzimale njihove putovnice te im slale u BiH, kako se može čuti.

- Kod nas su došli 16. studenoga, a prijava je unešena u 18.28 sati, što se i vidi na fiskaliziranom računu. Dali su nam osobne dokumente jer su neophodni za prijavu, no odmah nakon toga, kroz nekoliko minuta su im vraćeni - govori Markač.

Troškove - nešto više od 173 kuna - podmirili su odmah, kao što je pravilo, a plaćali su gotovinom. Tu su noć proveli u šesterokrevetnoj sobi, u kojoj je, osim njih, bilo još dvoje domaćih gostiju. Sljedećeg dana odjavili su se kako nalažu pravila, do 11 sati, no hostel nisu napuštali. Dan su manje-više proveli u lobiju, povremeno bi izašli u grad, ali se i vratili. Pitali su za neke informacije, primjerice gdje je mjenjačnica. Nakon cjelodnevnog boravka u hostelskom predvorju, s malim izletima u grad, navečer 18. studenoga, u 22.23 sati, dvojica Nigerijaca su odlučili ponovno unajmiti sobu za još jednu noć. Dokaz tomu je također fiskalizirani račun.

- Iz hostela su konačno otišli 18. studenoga u 11 sati. To je vrijeme kad se gosti moraju odjaviti, a oni su ostali do kraja. U hostelu nisu ostavili apsolutno ništa. Dokumenti su im po prijavi odmah vraćeni, a nije bilo zaboravljenih stvari ni u sobama. Apsolutno nitko nije dolazio u hostel po njihove dokumente, niti bismo ikome predavali tuđe stvari. U slučaju da gost i zaboravi nešto, u blizini nam je policijska postaja s kojom jako dobro surađujemo, tako da izgubljene ili zaboravljeni dokumenti odnesemo tamo - dodaje. Policiji je već dao sve relevantne informacije, ističe. Hostel ima video nadzor, no snimke se automatski brišu nakon tjedan dana, a priča se pojavila više od dva tjedna nakon štp su Nigerijci otišli iz hotela.

U sjeni špijunske afere

Još nije razjašnjeno kako su se dvojica Nigerijaca, koji su u Hrvatskoj boravili legalno kako bi kao natjecatelji u stolnom tenisu na Međusveučilišnim igrama u Puli, završili u BiH. Načelnik Uprave za granicu Zoran Ničeno oštro je odbacio navode mladića da ih je policija izvukla iz tramvaja i prebacila u Bosnu. Ničeno je istaknuo da su im u Bosni ponudili povratak kući u Nigeriju.

- Oni su to odbili i prema našim saznanjima žele se vratiti u Hrvatsku da bi podnijeli zahtjev za azil. Istražuju se mogućnosti njihova kontakta s krijumčarima. Imamo neka saznanja - rekao je.

Policija je razgovarala i s organizatorima natjecanja.

- Indikativno je da sa sobom nisu imali rekete. Izgubili su sve mečeve koje su igrali. Bili su neuobičajeno slabi za natjecatelje za koje su se predstavljali - rekao je Ničeno. To potvrđuje i snimka natjecanja

. Ministar sigurnosti BiH Dragn Mektić rekao da BiH može vratiti studente u Hrvatsku ili im omogućiti povratak u Nigeriju te da će povjerenici Vijeća EU za ljudska prava Dunji Mijatović Mektić poslati izvješće o slučaju.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?