Vlada HNŽ

Nezaposlene majke-rodilje u HNŽ-u dobivat će novčanu naknadu 12 mjeseci

mama i sin
Foto: Thinkstock
1/3
30.08.2022.
u 15:24

Bitna izmjena koju sadržava ovaj zakon odnosi se i na ukidanje imovinskoga cenzusa koji više ne će biti uvjet za ostvarivanje prava nego će pravo na naknadu ostvariti svaka majka-rodilja koja je je u Službi za zapošljavanje HNŽ-a evidentirana kao nezaposlena

Vlada Hercegovačko-neretvanske županije na današnjoj je, 183. sjednici, usvojila Prijedlog Zakona o materijalnoj potpori obitelji s djecom. Tim zakonom koji podrazumijeva potporu kroz materijalna davanja, s ciljem pomaganja u podizanju, odgoju i zbrinjavanju djece, kao i njihovu osposobljavanju za samostalni život i rad, neuposlene majke-rodilje će, umjesto dosadanjih šest mjeseci, novčanu potporu u iznosu od 398,40 KM primati dvanaest mjeseci, priopćeno je iz Vlade HNŽ.

Prema podacima iz ranijih godina, oko 1200 majki-rodilja ostvarit će ovo pravo. Bitna izmjena koju sadržava ovaj zakon odnosi se i na ukidanje imovinskoga cenzusa koji više ne će biti uvjet za ostvarivanje prava nego će pravo na naknadu ostvariti svaka majka-rodilja koja je je u Službi za zapošljavanje HNŽ-a evidentirana kao nezaposlena. Vlada je Prijedlog uputila u žurnu skupštinsku proceduru, a njegove će odredbe, nakon usvajanja od strane Skupštine HNŽ-a, biti u primjeni od 1. listopada 2022. godine.

Nastavljajući pozitivnu praksu potpore mladima, Vlada je usvojila i Odluku o izvršenju Programa zapošljavanja vježbenika u 2022. godini u županijskim tijelima uprave, upravnim organizacijama i drugim službama i institucijama koje se financiraju ili sufinanciraju iz Proračuna HNŽ-a. Tom odlukom Vlada će za još 150 mladih osoba omogućiti stjecanje prvoga radnog iskustva, njihovo osposobljavanje za rad u struci kao i mogućnost polaganja stručnoga ispita, sve s ciljem poboljšanja njihove konkurentnost i integriranja na tržište rada. Istaknuta je činjenica da je Vlada HNŽ-a dosad na ovaj način omogućila da više od 1000 mladih osoba odradi vježbenički staž.

Vlada je Ministarstvu za pitanja branitelja dala suglasnost za potpisivanje Sporazuma o Projektu sufinanciranja zapošljavanja i samozapošljavanja djece poginulih branitelja 2022. i Projektu sufinanciranja zapošljavanja djece ratnih vojnih invalida 2022. s Federalnim zavodom za zapošljavanje i Službom za zapošljavanje HNŽ-a. Financijska sredstva potrebna za realiziranje toga sporazuma su 400.000,00 KM i bit će osigurana na način da će Ministarstvo za pitanja branitelja osigurati iznos od 250.000,00 KM, a Federalni zavod za zapošljavanje putom Službe za zapošljavanje HNŽ-a preostalih 150.000,00 KM.

Na prijedlog Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Vlada je danas usvojila Odluku o proglašenju poljoprivrednih sajmova, manifestacija i izložbi od značaja za HNŽ u 2022. godini. Usvojena je i Odluka o usvajanju Programa utroška novčanih sredstava u iznosu od 150.000,00 KM za potporu sajmovima, manifestacijama i izložbama od značaja za HNŽ. Tom odlukom, u svim jedinicama lokalne samouprave podupire se manifestacije čijom je svrhom predstavljanje i promoviranje poljoprivrednih proizvođača i prerađivača s prostora HNŽ-a te stvaranje povoljnijega okružja i mogućnosti za razvitak i poticaj poljoprivrede kao osnovne grane gospodarstava u HNŽ-u.

Vlada je usvojila Izvješće o izvršenje Proračuna i Izvješće o izvršenju Tekuće pričuve za razdoblje od 1. siječnja do 30. lipnja 2022. godine. Tijekom rasprave istaknuto je kako se sve proračunske obveze izvršava uredno i na vrijeme, što potvrđuje realno planiranje Proračuna za 2022. godinu. Također, Vlada je razmotrila i Izvješće o radu Inspektorata Ministarstva gospodarstva za isto razdoblje.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?