Naslovnica Vijesti

Neurokirurg: Tri važna koraka za dan bez stresa i živciranja

Uvođenje rutine s kojom započinjete dan dugotrajan je i često težak proces, ali na kraju puta stižu nagrade - manje ste pod stresom, kreativniji ste i produktivniji
11. listopada 2018. u 07:37 0 komentara 476 prikaza
Foto: Dreamstime

Moja jutarnja rutina ključ je mog uspjeha, a sastoji se od tri jednostavna koraka, kaže Mark McLaughlin - neurokirurg, trener hrvanja i kolumnist magazina Business Insider. 

- Ta tri koraka omogućavaju mi da se pripremim za dan i budem produktivniji. Zovem ih trostruki užitak. Prvi korak rezerviran je za meditaciju, drugi za provjeru obveza, a treći za planiranje - kaže McLaughlin i dodaje da je uvođenje novih navika dugotrajno i iziskuje disciplinu, ali vas na kraju nagrađuje produktivnošću koja doslovno olakšava život, prenosi 24sata.hr. 

1. Meditacija

Budim se svaki dan u pet i meditiram 10 minuta. To je čin svojevrsne 'samonjege', najvažniji korak u mom danu i zato sam ga stavio na prvo mjesto. Odslušao sam tečaj transcendentalne meditacije tijekom koje u sebi ponavljate određenu mantru. S godinama sam prešao na 'obično' meditiranje tijekom kojeg provodim 10 minuta u tišini, sam sa sobom. Dokazano je da meditacije i mindfullness tehnike smanjuju razinu stresa, sprečavaju sindrom burnouta (izgaranja), razvijaju kreativnost, poboljšavaju san... Zato na početku dana pokušajte izdvojiti 10 minuta koje ćete darovati samo sebi, kaže neurokirurg. 

2. 'Check in'

Kreirao sam svoj, personalizirani sustav 'dokumenata' za svaki dan u idućem mjesecu i uz svaki dan upisao sam jedan zadatak. Čim mi tijekom dana 'uleti' nešto što mi nije hitno, taj zadatak ubacim u sustav i zabilježim dan kada ću se njime baviti. 

- Na primjer, nakon meditacije provjerim dokument za tekući dan, pregledam zadatke te krenem rješavati najjednostavnije. Ako mi je taj dan prijateljev rođendan, odmah pošaljem čestitku i 'obvezu' skinem s popisa. Pronađite svoj sustav sistematiziranja, vodite ga na mobitelu, notesu ili na računalu. Nećete kasniti s rokovima i smanjit ćete si dozu stresa kroz dan - objasnio je. 

3. Planiranje 

Ovaj se korak nadovezuje na drugi. Započnete li dan bez plana, to je kao da krećete na put, ali ne znate kud idete, kojim putem i nemate krajnju destinaciju. Na kraju možda stignete negdje, ali bit ćete umorni i iznervirani. I vrlo vjerojatno ćete na cilj stići posljednji.  

- Zato je posljednji korak mog trostrukog jutarnjeg užitka provjeravanje obveza i sastavljanje popisa svega što moram učiniti. Dok sam stvarao svoju dnevnu rutinu, inspirirao sam se tehnikom bivšeg američkog predsjednika Benjamina Franklina i dnevni plan radim na komadu papira. Ako si ujutro 'skrojite' dan prema obvezama, to ne znači da neće biti dana kada ćete 'skrenuti' sa zadanog puta, ali ćete se lakše fokusirati na ciljeve i vrlo vjerojatno ih i odraditi - poručuje McLaughlin. 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.