Skandalozno

Nepravomoćnu presudu ICTY-ja prepisali kao dio optužnice u BiH

24.02.2016.
u 07:00

Optužnice u Tužiteljstvu BiH “eksplodirale” su nakon nepravomoćne presude šestorici dužnosnika Herceg Bosne pa su cijeli pasusi iz presude prepisani i sastavni su dio optužnih spisa

Navodni vojni vještak Tužiteljstva BiH Zemir Sinanović odgovarat će danas na Sudu BiH na pitanja obrane nekadašnjeg zapovjednika II. bojne HVO-a u Mostaru Mile Puljića kojega se tereti za ratne zločine te navodni zajednički zločinački pothvat (ZZP) na području Mostara, piše Večernji list BiH. Ovaj pravosudni predmet do sada je potvrdio kako se optužnice i optužne kvalifikacije podižu na temelju predrasuda, a navodi svjedoka, napose tzv. vojnog vještaka, su izašli iz “kuhinje” bošnjačke tajne policije Agencije za istraživanje i dokumentaciju (AID), te nepravomoćne presude Suda za bivšu Jugoslaviju u slučaju šestorice bivših dužnosnika Herceg Bosne.

Obavještajne igre

Za ovaj predmet najvažnija je ipak analiza koju je načinio Sinanović, nekadašnji “sigurnjak” u 3. korpusu A BiH, u kojoj su se borili mudžahedini i 7. muslimanska brigada, među kojima su bili i teroristi s međunarodnim renomeom poput Abu Maalija, Ebu Tejme, Abu Talhe... Da je BiH normalna država, a njezino pravosuđe neovisno, onda zasigurno čovjek koji se bavio obavještajno-sigurnosnim poslom u jednoj od zaraćenih formacija ne bi mogao imati nikakvu ulogu. Stvari stoje još lošije kada se doda kako su njegovi izravni zapovjednici Sakib Mahmuljin iz 7. muslimanske brigade te general Enver Hadžihasanović koji je dobio pet godina zatvora pred ICTY-jem zbog ubojstava zatočenih civila u logorima A BiH, među kojima su i hrvatske žrtve na području Zenice i Bugojna. Na kraju, takva osoba presudno kreira stav tužiteljske strane. Njegovi nalazi u analizi temelje se na izvješćima ratne obavještajne bošnjačke službe te “vrve” gomilom nelogičnosti, propusta, manjkavosti i nepreciznosti zbog čega će obrana imati puno materijala za kompromitiranje cijeloga dokumenta i vrlo široko iznesenih tvrdnji da je Mile Puljić, zajedno s “neimenovanim” osobama iz postrojbi HVO-a, bio dio zajedničkog zločinačkog pothvata. Spominje se i da je HDZ BiH bio sastavni dio HDZ-a RH u provedbi toga plana.

Prepisivali cijele pasuse

Ove optužnice u Tužiteljstvu BiH “eksplodirale” su nakon nepravomoćne presude šestorici dužnosnika Herceg Bosne pa su cijeli pasusi iz presude prepisani i sastavni su dio optužnih spisa, što je skandalozno. Zanimljivo je da Milu Puljića, koji je sam optužen za zajednički zločinački pothvat, dosad u sudnici od svjedoka nitko nije izravno teretio ni za što, premda su govorili i o teškim torturama kroz koje su prolazili, primjerice, u zatočeničkom centru u Heliodromu i pri tome navodili konkretna imena osoba koje su to radile. 

Ključne riječi

Komentara 1

CO
cope
16:24 24.02.2016.

Kresicu sada je skandalozno sto sude osumnjicenima za zlocine,a nisu ti skandalozna ubistva civila na podrucju pod kontrolom 2. bojne HVO-a kojoj je zapovijednik bio optuzeni Mile Puljic.Doslo je vrijeme da svako odgovara za svoje postupke u proteklom ratu (agresiji)ji) ,kada si toliko istinoljubiv I pravedan napisi I nesto o tim zrtvama jer ako znas da je Puljic nevin onda vjerovatno znasi tko je kriv za pocinjenje zlocine.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?