Vijeće ministara naredilo:

Neperspektivnu vojnu imovinu staviti u privremenu funkciju smještaja izbjeglica

izbjeglice, srbija, mađarska
Marko Mrkonjic/PIXSELL
15.09.2015.
u 17:35

Održana je 23. sjednica Vijeća ministara BiH na kojoj su doneseni zaključci važni za daljnje funkcioniranje zemlje.

Tako je usvojena Analiza Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa o vanjskotrgovinskoj razmjeni BiHe za prvih šest mjeseci 2015. godine, u kojoj se navodi da je trgovinski deficit smanjen za 5,24 posto u odnosu na isti period prethodne godine i iznosio je 3,26 milijardi KM.
Europska unija je i dalje glavni vanjskotrgovinski partner BiH i u ukupnom opsegu robne razmjene sudjeluje sa 64,9 posto, slijede zemlje potpisnice sporazuma „CEFTA 2006“ s 13,3 posto, te ostale zemlje s 21,8 posto.

Vijeće ministara BiH je i na prijedlog Ministarstva civilnih poslova, donijelo je Odluku o odobravanju 575.000,00 KM iz tekuće rezerve Proračuna institucija BiH i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine za instituciju kulture – Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine.

Što se tiče situacije s izbjeglicama Vijeće ministara upoznato je i s Izvještajem sa sastanka predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH s predstavnicima Tužiteljstva BiH, Obavještajno-sigurnosne agencije, Državne agencije za istrage i zaštitu, Granične policije, Službe za poslove sa strancima, Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, Uprave za  neizravno oporezivanje i entitetskih ministarstava unutaršnjih poslova, održanog 10. rujna ove godine u vezi sa sigurnosnim aspektom moguće izbjegličke krize i dolaska izbjeglica na teritoriju BiH.
Ministarstvu sigurnosti naređeno je da odmah pripremi dokument kojim će Koordinacijskom odboru za pitanje migracija biti dodana nadležnost glavnog operativnog stožera za pitanje migracija.  
Zaduženo je i  Ministarstvo obrane BiH da, na osnovu zahtjeva koji će odmah uputiti Ministarstvo sigurnosti BiH, a koji će obavezno sadržavati moguću rutu kretanja izbjeglica prema BiH, kao i očekivani broj i dužinu boravka u BiH, izvrši hitnu identifikaciju objekata neperspektivne vojne imovine koji mogu biti stavljeni u privremenu funkciju prihvaćanja i smještaja izbjeglica, donosi portal Vecernji.ba.
Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH će u suradnji s međunarodnim humanitarnim organizacijama obaviti sve potrebne pripreme i izvijestiti Vijeće ministara BiH o trenutnim i potrebnim kapacitetima u smislu smještaja, hrane i zbrinjavanja migranata, te predložiti rješenja za realizaciju ove obaveze.

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju Ministarstva komunikacija i prometa BiH o provedenom postupku za zaključivanje Sporazuma o delegiranju odgovornosti za pružanje usluga u zračnoj plovidbi Bosne i Hercegovine.

Objavljena je i informacija kako je realizirano 84 posto zaključaka donesenih u prvih šest mjeseci 2015. godine, odnosno ministarstva i nadležne agencije realizirali su 234 od ukupno donesenih 279 zaključaka, a nerealizirano je 45 zaključaka, navodi se u Pregledu realizacije zaključaka Generalnog sekretarijata Vijeća ministara BiH, koji je razmotren na sjednici.
Zadužena su ministarstva i druge institucije koje nisu u cijelosti realizirale zaključke Vijeća ministara da ih bez daljnjeg odlaganja u cijelosti provedu te da ubrzaju aktivnosti na realizaciji zaključaka koji zahtijevaju duži vremenski period ili suradnju s drugim institucijama.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?