Granična policija BiH

Neophodno jačanje krim-obavještajne komponente GPBiH

GPBiH
22.02.2016.
u 17:08

Pozitivni rezultati postignuti u suzbijanju ilegalnih migracija preko teritorije BiH, otkrivanju krivičnih djela, kao i potražnoj djelatnosti

Direktor Granične policije BiH Zoran Galić održao je sjednicu Stručnog kolegija na kojoj su, uz zamjenika direktora Zijada Srabovića, pomoćnika direktora za organizaciju i operacije Slobodana Krstića, prisustvovali i rukovoditelji osnovnih organizacijskih jedinica GPBiH.  

Razmatrana su Izvješća o radu Granične policije BiH za 2015. i Godišnji plan rada za 2016. godinu. Istaknuto je da su pozitivni rezultati postignuti u suzbijanju ilegalnih migracija preko teritorije BiH,  
otkrivanju krivičnih djela, kao i potražnoj djelatnosti. Razgovarano je o problemima s kojima se policijski službenici susreću u svakodnevnom radu. 

U 2015. godini evidentirano je 3.009 pokušaja ili prelazaka državne granice 1.270 osoba za kojima su nadležni organi raspisali tjeralice, raspise, mjere zabrane prelazaka ili je riječ o sigurnosno 
zanimljivim osobama, što je za 16,04 posto više u odnosu na 2014. godinu. Otkriveno je 1.040 dokumenata koji, prema različitim osnovama, nisu bili validni za prelazak državne granice, što je u odnosu na 2014. godinu povećanje za oko pet posto. Privremeno je oduzeto 111 dokumenata za koje je postojala sumnja da su krivotvoreni, što je povećanje za 16,8 posto. Ulazak u BiH nije dozvoljen za 2.432 stranca, jer nisu ispunjavali uvjete propisane Zakonom o kretanju i boravku stranaca i azilu. 

U odnosu na 2014. godinu, broj stranih državljana kojima nije dozvoljen ulazak u BiH povećan je za 445 osoba. Prelazak državne granice nije dozvoljen za 6.291 transportno sredstvo što je više za 21,07 
posto u odnosu na 2014. godinu. GPBiH u 2015. godini na graničnim prijelazima, u graničnom pojasu i unutrašnjosti BiH evidentirao je 254 krivična djela za koja je prijavljeno 306 osoba. 

Direktor Zoran Galić govorio je o pojačanim aktivnostima u 2016. u borbi protiv organiziranog prekograničnog kriminala, osobito prijenosu narkotika preko državne granice, terorizmu i ilegalnim 
migracijama. Naglasio je neophodno jačanje krim-obavještajne komponente GPBiH. Naglasio je da insistira na profesionalnom radu, poštivanju zakonskih propisa i dosljednoj primjeni standarda i pravila ponašanja propisanih etičkim kodeksima policijskih i državnih službenika. 

Kao najveći problem u daljnjem razvoju Granične policije BiH i poboljšanju rezultata istaknuta je kadrovska nepopunjenost, koju će djelimično riješiti zaposlenje 100 policijskih službenika u činu „policajac“ koji se još školuju, dok je njih 20 u činu „mlađi inspektor“ završilo obuku i od 15.2.2016. počelo raditi u Graničnoj policiji BiH. 

Također, u 2016. godini planirano je školovanje 170 kadeta, 150 u činu „policajac“ i 20 u činu „mlađi inspektor“, koji bi u značajnoj mjeri trebali operativno ojačati GPBiH u graničnoj kontroli i nadzoru graničnog pojasa, priopćeno je iz Granične policije BiH. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?