Isplata ruskog duga

Neodgovorni političari ugrožavaju dogovor o isplati 125 mil. dolara

27.07.2016.
u 07:00

Bosna i Hercegovina bi do kraja ove godine mogla dobiti proračun za iduću, što do sada baš i nije bio slučaj. Ministar financija i riznice BiH Vjekoslav Bevanda izjavio je da bi Vijeće ministara idućeg tjedna trebalo donijeti odluku o dokumentu okvirnog proračuna institucija BiH za razdoblje od 2017. do 2019. godine, piše Večernji list BiH.


Dokument okvirnog proračuna i program javnih investicija razmatrani su na prošloj sjednici Vijeća, ali je odlučivanje prolongirano za iduće zasjedanje, jer su pojedini ministri zatražili dodatno vrijeme za dostavljanje eventualnih primjedbi i prijedloga na ove dokumente.

Do ponedjeljka je rok kada bi trebale biti dostavljene pisane primjedbe kako bi Vijeće ministara u idući četvrtak moglo usvojiti dokument okvirnog proračuna. 
To bi omogućilo da se krene u izradu državnog proračuna za iduću godinu i da se konačno ispoštuje proračunski kalendar, odnosno da do kraja studenog Parlamentu BiH na usvajanje bude upućen prijedlog proračuna za 2017. godinu. Proračun će svakako biti u okviru globalnog fiskalnog okvira koji je dogovorilo Fiskalno vijeće BiH. 

Hoće li i koji proračuni u BiH biti pojačani isplatom klirinškog duga Ruske Federacije prema BiH, još je neizvjesno. Ministarstvo financija i riznice obavilo je potrebnu proceduru i sada se čeka očitovanje ruske strane. Međutim, Rusi su još ranije uputili službenu ponudu da dug isplate u gotovini. Riječ je o dugu od 125,2 milijuna klirinških dolara, koji se umjesto razmjenom roba može izmiriti u novčanoj formi. Klirinški dolar ne predstavlja valutu nijedne zemlje, nego podrazumijeva da se o konačnom iznosu može pregovarati i da se dug može isporučiti u robama ili uslugama.

- Dobili smo službenu ponudu od ruskog ministarstva da nam se dug isplati u gotovini i onda su počela prepucavanja – izjavio je Bevanda i ocijenio da neodgovorni političari ugrožavaju nešto što je gotovo završeno. Omjer isplate trebao bi biti 67% FBiH i 33% Republici Srpskoj. Iz RS-a očekuju izravnu uplatu jedne trećine novca na račun entiteta, ali su se pojavile informacije kako srpski predstavnici u državnoj vlasti ne žele da se na ovaj način potpomaže entitetska vlast koju obnašaju njihovi politički protivnici.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije