Halid Genjac

Nemogući su izvanredni izbori u ovom mandatu

Halid Genjac
07.02.2016.
u 14:00

Neophodne su izmjene Izbornog zakona u smislu uvođenja mogućnosti izvanrednih izbora. Nerealno je očekivati takve izmjene u mandatu koji je započeo

S obzirom na političke turbulencije koje su uslijedile nakon ughićenja lidera SBB-a Fahrudina Radončića, predsjednik Glavnog odbora SDA i predsjedavatelj kluba bošnjačkih izaslanika u parlamentu BiH Halid Genjac kaže da prema izjavama koje ovih dana dolaze iz vrhova obiju stranaka, koalicijski sporazum između SDA i SBB nije upitan. 

- Nije moguće u ovom trenutku uvjerljivo ustvrditi da su isključene i neke buduće destabilizacije, ali sada imamo prilično stabilnu parlamentarnu većinu na svim razinama, rekao je Genjac za Magazin Stav. 

- SDA je čvrsto opredijeljena za očuvanje i efikasno djelovanje ove koalicije. Slične izjave dolaze i iz SBB-a. Svi uviđaju značaj političke stabilizacije u BiH koje nema bez stabilnih izvršnih i zakonodavnih tijela vlasti. Brojni politički, ekonomski, socijalni i drugi problemi su neriješeni. Odgađanje njihovog rješavanja veoma je štetno za sve građane i za državu Bosnu i Hercegovinu. Istovremeno, ukazuju se prilike koje ne smijemo propustiti: obnovljenim pristupom Bruxelles izražava spremnost da nam pomogne u reformama kojima će se riješiti mnogi od navedenih problema i ubrzati naše kretanje ka članstvu u EU; najavljuje se aktiviranje akcijskog plana za članstvo u NATO-u sredinom godine, a to je posljednji korak ka punopravnom članstvu u NATO-u. Da bismo iskoristili te prilike, moramo ispuniti svoje obveze, provesti reforme. To nije moguće bez stabilne i jake parlamentarne većine pa i bez jakog probosanskog političkog bloka. To su razumljivi razlozi zbog kojih Izetbegović s cijelim rukovodstvom Stranke istrajava na očuvanju, jačanju i efikasnom djelovanju koalicije SDA – SBB, tvrdi Genjac. 

Komentirajući ima li naznaka kada bi moglo biti kompletirano Vijeće ministara BiH i hoće li ono biti popunjeno kadrovima SBB-a, s obzirom da je jedan njihov kandidat u pritvoru, Genjac ističe kako po važećem koalicijskom sporazumu ta mjesta pripadaju SBB-u. 

- SBB je dostavio imena kandidata koje je predsjedavajući Vijeća ministara uputio u proceduru imenovanja. Kao što je Zakonom predviđeno, SIP je potvrdio da su kandidati dostavili potrebne podatke, a SIPA je potvrdila istinitost tih podataka. Sada bi parlamentarno povjerenstvo za ocjenu podobnosti kandidata trebalo obaviti intervjue s kandidatima i svoju preporuku uputiti Zastupničkom domu Parlamenta BiH na potvrdu imenovanja. Zakon je propisao rokove za sve te radnje i prema tim je rokovima imenovanje trebalo bit već završeno. Ali, Zakon nije predvidio okolnosti kada je jedan od kandidata u pritvoru pa ni postupak za rješavanje takve situacije. Tako je nastala svojevrsna blokada za koju ne mogu predvidjeti kada će i kako biti otklonjena, rekao je Genjac. 

On kaže kaklo je institucija izvanrednih izbora nužna u svakoj demokratskoj državi. To je, pojašnjava, neophodan dio demokratskog izbornog sustava: ako vlast nije moguće uspostaviti nakon nekih izbora, rješenje je u izvanrednim izborima. 

- Demokratski izborni sustav mora imati demokratska izborna rješenja za sve situacije. Naša iskustva pokazuju kolike štete i problemi nastaju uslijed nepostojanja zakonskih normi o izvanrednim izborima. Neophodne su izmjene Izbornog zakona u smislu uvođenja mogućnosti izvanrednih izbora. Nerealno je očekivati takve izmjene i njihovu primjenu u mandatu koji je započeo. Interresorna grupa koja priprema izmjene Izbornog zakona BiH trebala bi pripremiti takve izmjene koje bi se primjenjivale od idućeg mandata. Mislim da je to realno, pojasnio je Genjac. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije