Ogorčeni stanovnici

Nemaju izbora, moraju koristiti zatrovanu hranu

e mail 2205 2011 ivetic.novosti@gmail.com
26.09.2015.
u 06:30

Preporuka je da se kulture s kontaminiranog područja ne koriste u prehrani

Strahovanja stanovništva Gračanice o zagađenosti zemljišta pokazala su se opravdanim nakon istraživanja koje je proveo Federalni zavod za agropedologiju. Istraživanje stručnjaka o zagađenosti zemljišta na području donjeg toka rijeke Spreče je pokazalo "enormno visoke vrijednosti" kemijsko-kancerogenih spojeva i teških metala u zemljištu i biljkama. prenosi Večernji list.

Upozorenje vlasti

Vlasti Gračanice upozorile su građane da ne koriste zagađene površine "u poljoprivredne svrhe, niti da koriste žitarice i povrtlarske kulture s tih posjeda za ljudsku i životinjsku ishranu". Stanovništvo se našlo u situaciji iz koje ne vide izlaz. Poljoprivrednici ne znaju što učiniti s ljetinom, ali i berbom kukuruza, te jesenskom sjetvom. "Nemam što drugo nego ubrati kukuruz jer smo prošle godine dva puta sijali i dva puta je voda nosila. Teška je bila godina i taman sam mislio sve to nadoknaditi ove godine. Svoje ću ubrati, a ako netko ima nešto protiv, neka mi daju drugo u zamjenu. I za sjetvu ne znam što ću, ali ću vjerojatno sijati jer drugog izlaza nemam", kazao je za Al Jazzeru Edin Nukić, poljoprivrednik. Problem je što se Nukić bavi tovljenjem junadi, ali i proizvodnjom mlijeka, te je stoku prinuđen hraniti proizvodima ubranim sa zagađene zemlje.

Poljoprivrednici

I Mevludin Kovačević žali se kako su tamošnji poljoprivrednici prinuđeni upotrijebiti hranu sa svojih njiva pod svaku cijenu i bez obzira na posljedice. Žalosti što poljoprivrednicima kasno stižu informacije o zagađenosti zemljišta i biljaka. "Sad kad se treba brati, oni kažu da nije uopće za upotrebu. Što sad da radimo? Što sa životinjama? Trebao sam širiti uzgoj, ali nisam mogao jer nisam imao hrane. Sad kad imam, ne znam što činiti jer kažu da je zagađeno. Kako hraniti sebe, djecu, obitelj, bilo koga tom hranom i tim mesom? Niti koristiti, niti ne koristiti", u kazao je za Al Jazeeru Kovačević. Dok na jednom kraju BiH muku muče sa zagađenjem zemljišta, prema informaciji koju smo dobili od Ejuba Trake iz Federalnog zavoda za agropedologiju, ispitivanja zemljišta u Hercegovini nisu provedena posljednjih 15 do 20 godina, ali je zemlja tamo takvog sastava da ako neke tvari dospiju u nju, apsorbiraju se i neće dospjeti u biljke.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije