Mostar kompas

Nema više lutanja, svi sadržaji turističke ponude na jednom mjestu

turisti
20.12.2015.
u 07:00

Agencija Promo napravila prvi turistički vodič za Mostar, ali i čitavu Hercegovinu

Više od milijun turista iz cijelog svijeta koji svake godine posjete Hercegovinu više neće morati lutati u traženju turističke ponude i top destinacija kojima ovaj kraj obiluje. Zahvaljujući agenciji Promo iz Mostara svaki turist koji posjeti Mostar dobit će tiskano izdanje vodiča "Mostar kompas" koji sadrži sve potrebne informacije koje stranca mogu zanimati.

Iako vodič kao polaznu točku uzima grad na Neretvi, te u samom nazivu nosi njegovo ime, sadržajem je pokrivena cijela regija Hercegovine. Iz vodiča turisti, između ostalog, mogu doznati informacije o značajnim kulturnim i povijesnim objektima u Mostaru koji su vrijedni obilaska.

Povijesna obilježja

Tako su u prvom broju vodiča izneseni podaci o starom gradu u Blagaju, mostarskoj sinagogi, crkvi svetog Petra i Pavla, katedrali Marije Majke Crkve, staroj pravoslavnoj crkvi, Karađozbegovoj džamiji, Muslimovića kući, Biskupskoj rezidenciji, Starom bazaru - kujundžiluku, Mitropoliji - Vladičinom dvoru, Bišćevića kući. Iz vodiča "Mostar kompas" mnogo može naučiti i domaće stanovništvo, budući da sadrži i podatke o zemljopisnim i povijesnim obilježjima, kako Mostara, tako i ostalih turističkih destinacija u okolici.

Također, vodič sadrži popis najvažnijih događaja u Mostaru tijekom godine: Večernjakov pečat, Mostarsko proljeće, Melodije Mostara, Mostarska liska, skokovi sa Starog mosta, Mostar Blues & Rock Festival, Calamus Jazz Festival, Dani filma Mostar, samo su neki od događaja koji se kroz vodič sugeriraju turistima za posjete. "Mostar kompas" sadrži i informacije o muzejima i galerijama diljem Mostara, centrima za rekreaciju, kao i hotelima, restoranima, noćnim klubovima, vinarijama... Kako u traženju idealnog dara za svoje najbliže turisti ne bi izgubili kompas, pobrojani su i shoping centri. Budući da turisti u svojim komentarima hvale hranu koju kušaju prilikom obilaska Hercegovine, u vodiču se mogu naći i recepti slanih i slatkih jela prema kojima je ovaj dio BiH prepoznatljiv.

Tu je i karta grada sa svim važnijim destinacijama, autobusnim stajalištima, bankomatima... Budući da je Hercegovina poznata po vinu, vodič sadrži i vinsku kartu Hercegovine kao i sve informacije o autohtonim vrstama vina, žilavci i blatini.

Od Konjica do Neuma

Budući da je Mostar okružen prirodnim bogatstvima, u vodiču su turistima opisane turističke destinacije u okolnim općinama. Vodopad Kravice u općini Ljubuški svakako je jedna od turističkih destinacija koja ima perspektivu što se pokazalo i u protekloj turističkoj sezoni. Među destinacijama koje vrijedi posjetiti svakako su i Vjetrenica u općini Ravno, Hutovo blato u Čapljini, Počitelj, Međugorje, Radimlja u Stocu, Blagaj, Neum, Konjic... Kako navode iz agencije Promo, na ovaj korak izrade "Mostar kompasa" su se odlučili analizirajući trenutačnu turističku ponudu grada Mostara (imajuću u vidu broj turista koji posjete Mostar). Potporu ideji da na jednom mjestu turisti imaju sve potrebne informacije dao je i gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić kao i vodstvo Turističke zajednice HNŽ-a. Plan je da vodič izlazi dva puta godišnje, a svaki primjerak je besplatan. Također, potrebno je spomenuti i kako je vodič tiskan na kvalitetnom masnom papiru u boji s prijevodom na engleski jezik i nakladom od 10.000 primjeraka, a bit će dostupan na svim mjestima u gradu interesantnim za turiste: Zračna luka Mostar, autobusni i željeznički kolodvor, uredi turističkih zajednica HNŽ-a i Mostara, Stari grad, hoteli i druga mjesta.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije