Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Nema sigurnosti, a BiH šalje lošu poruku

Što se to događa na bh. stadionima? Jesu li utakmice umjesto razonode postale opasne za život? Neka su od pitanja koja bh. građani postavljaju nakon utakmica proteklog vikenda. Skoro na svakoj se dogodio izgred. Udaralo se i gađalo suce, vrijeđalo uprave klubova...
13. studenoga 2018. u 10:00 1 komentara 212 prikaza
Pogledajte galeriju 1/2

Oni koji su gledali UFC borbe i utakmice na stadionima diljem BiH vjerojatno nisu pronašli prevelike razlike između tog borilačkog sporta i nogometa, piše Večernji list BiH. U subotu su na utakmicama zabilježena tri incidenta, i to su samo oni koji su eksponirani. U Bihaću nakon završetka utakmice vratar Novog Travnika nasrnuo je na suca i u stilu Anthonyja Joshue, boksačkog prvaka, nokautirao ga. U Mostaru, trener Sarajeva Husref Musemić provocira navijače Zrinjskog. Ovi ga gađaju raznim predmetima, pri čemu je nastradao njegov pomoćnik. Istog dana u Kaknju pomoćni sudac, budući da navijači nisu uspjeli doći do glavnog, također je zasut raznim predmetima. Utakmica je prekinuta. I nedjelja je donijela nastavak huliganstva. Na Grbavici navijači Željezničara utakmicu počinju skandiranjem, bacaju baklje na teren, a onda i masovna tučnjava među navijačima. U Tuzli navijači Slobode upadaju na stadion, vrijeđaju svog igrača Pericu Ivetića, a druga skupina nasrće na VIP ložu stadiona Tušanj kako bi se obračunala s predstavnicima NK Široki Brijeg. Srećom, ne uspijevaju prijeći ogradu pa su pljuvali na malobrojne goste iz Širokog.

Nema sigurnosti

- Žao mi je što sa svojim djetetom ne mogu otići na utakmicu. Nakon svega što sam vidio, ne želim riskirati njegovu sigurnost, a ni meni je više nitko ne može jamčiti, pa sumnjam da ću i sam više ići. Kakva država, takav i nogomet, kao i sve drugo. Dok svijet i naši susjedi na utakmicama slave uspjehe, kod nas stadion služi kao poligon za vojnu obuku - kaže nam jedan “nogometni fan” u Sarajevu koji je svjedočio nemilim scenama na Grbavici. Psiholog Marko Romić ističe kako slučaj možemo promatrati kroz više prizmi. - Živimo bez dovoljno mogućnosti za kvalitetan i zdrav život, a, nažalost, i za kvalitetno provođenje vremena, stoga pojedinima ovakvi događaji dođu kao jedino područje gdje mogu doći do izražaja i onda pojedinci okrenu sav fokus na sebe, ne na utakmicu. To su uglavnom mladi ljudi, nemaju aktivnosti, prepušteni su sami sebi i onda često pod utjecajem alkohola izazovu incidente - kaže Romić.

Fokus nije utakmica

- Također, kao jedan od razloga naveo bih odsutnost kvalitetnih reakcija mjerodavnih institucija. Tu mislim na ljude koji bi trebali raditi na javnom redu i miru, ali i one iz ostalih institucija koje bi trebale sankcionirati prekršitelje - govori Romić. U BiH je ozračje uzavrelo, a prošlost nas uči da su na nogometnim utakmicama počinjali i ratovi. Jasno je da Margaret Thatcher u BiH ne postoji i teško da će je u doglednom vremenu biti, ali tadašnje scene s nogometnih igrališta su i na samo sjećanje jezive. Sada u BiH u kaosu svega što se događa, kako se gaze prava naroda, pojedinca i nema nikakve zaštite i sankcija, to se prenijelo i na stadione. Ne preostaje ništa drugo nego apelirati na prave navijače da budu glas razuma.

  • Esad Bašić:

    Zato može naconalna politika ,politčke stranki pod vedenjim Čovića,Bakiirai Dodika to je problem politike BIH i sporta.