Prof. dr. Radoslav Gajanin

Nema promjena bez suradnje sveučilišta, gospodarstva i vlasti

07.06.2019.
u 11:05

Prof. dr. Radoslav Gajanin, rektor Univerziteta u Banjoj Luci, za Večernji list kaže kako je tijesna suradnja gospodarstvenika, sveučilišta i institucija vlasti ključna za gospodarski razvoj i sve promjene u društvu te kako vjeruje da će se ta suradnja i međusobno povjerenje ostvariti u idućem razdoblju. U kontekstu odnosa s drugim sveučilištima u BiH naglasio je kako je ista odlična te se ogleda na svim poljima visokog obrazovanja.

Pred kojim zadaćama i izazovima danas stoji Univerzitet, ali i cjelokupno visoko obrazovanje u BiH?

Pred sveučilištima u BiH su brojni izazovi. Spomenut ću samo neke od njih. Jedan od osnovnih izazova je pad broja studenata i zanimanja za studiranje kod naših mladih, odlazak radno-aktivnog stanovništva iz BiH, nepostojanje mreže visokoškolskih ustanova i studijskih programa, kao i institucionalnog kvalifikacijskog okvira, uvjeta studiranja... Ovih, ali i drugih izazova, članovi akademske zajednice su potpuno svjesni. Rješavanje istih podrazumijeva tijesnu suradnju svih ustanova, nadležnih ministarstava i sveučilišta. Iskreno se nadam da će plodovi ove suradnje umanjiti negativne trendove nastale zbog postojanja navedenih izazova.

Mogu li i na koji način ustanove visokog obrazovanja u zemlji biti pokretač i predvodnik promjena koje za cilj imaju jačanje ukupne gospodarske situacije?

Moram naglasiti da na sveučilištima rade kompetentni i najkvalitetniji kadrovi iz svih oblasti. Od nas se i očekuje da budemo predvodnici svih promjena u društvu, pa i gospodarskog razvoja. Da bi se to i ostvarilo, nužna je suradnja gospodarstvenika, sveučilišta i institucija vlasti. Trenutačno, u velikom broju slučajeva, naprijed spomenuti rade odvojeno, odnosno gospodarstvenici su na jednoj strani, sveučilišta na drugoj, a ustanove na trećoj. Siguran sam da će se suradnja i međusobno povjerenje ostvariti u predstojećem razdoblju, a bez navedenoga nije moguće unaprijediti ni jedan sektor.

Možete li se osvrnuti na suradnju s drugim sveučilištima u BiH te postoji li prostor za proširivanje i unaprjeđenje?

Suradnja sveučilišta, rektora i rektorskih timova je odlična. Ogleda se kroz suradnju na svim poljima visokog obrazovanja, nastavi, znanstveno-istraživačkom radu, projektima, međunarodnoj suradnji itd. Suradnja javnih sveučilišta ogleda se i kroz Rektorsku konferenciju BiH. Upravo intenzivnim i kvalitetnim radom na Rektorskoj konferenciji doprinijeli smo unaprjeđenju suradnje između sveučilišta koja predstavljamo. Uspostavili smo redovit rad Konferencije kroz razvoj međusobnog uvažavanja, povjerenja i razumijevanja. Smatram da suradnja sveučilišta i rektora treba služiti kao primjer i drugim predstavnicima različitih institucija Republike Srpske i BiH, kako treba unaprijediti međusobnu suradnju, a na dobrobit svih nas.

Koliko za vas, ali i Univerzitet, znači priznanje koje ste dobili u okviru manifestacije Večernjakov pečat?

Dobiti priznanje iz oblasti znanosti na regionalnoj javnoj manifestaciji je velika čast. Drago mi je da su uredništvo Večernjeg lista i organizatori manifestacije Večernjakov pečat prepoznali napore akademske zajednice u BiH koje ulažemo svi zajedno kako bismo izgradili bolje i kvalitetnije visoko obrazovanje. Ovo priznanje predstavlja i obvezu da budemo još bolji u godinama koje su pred nama. Zaista mislim da Večernjakov pečat koji mi je uručen predstavlja priznanje za cijelu akademsku zajednicu Republike Srpske i Bosne i Hercegovine.

Na koji način Večernjakov pečat kroz promociju uspjeha i pozitivnih priča može dati svoj doprinos za nužne promjene u bosanskohercegovačkim društvu?

Ova manifestacija promovira izvrsnost u svim područjima društvenog života uključujući znanost, kulturu, sport, humanost itd. Promovira se izvrsnost, bez obzira iz koje regije BiH dolazi, što manifestaciju čini jedinstvenom. Također, gotovo u svim kategorijama predloženi su oni koji su ostvarili najbolje rezultate u svojem području i promovirali BiH i regiju iz koje dolaze. Smatram da je upravo Večernjakov pečat, kao najznačajnija manifestacija, primjer kojem trebaju svi težiti. Tim putem trebaju krenuti i organizatori sličnih manifestacija, ali i predstavnici institucija i politički predstavnici, kako bi što više cijenili i promovirali izvrsnost u svim područjima, bez obzira na regionalnu, vjersku, nacionalnu, političku pripadnost ili bilo koju drugu različitost pojedinaca ili skupina koji su postigli pozitivne rezultate.

Iskreno smatram da je ovo dobar put kako možemo graditi bolju Bosnu i Hercegovinu. Smatram da brojne barijere (vidljive i nevidljive) moramo uklanjati kako bi bilo bolje svima nama. Bolje društvo i zajednicu stvaraju pozitivne priče i primjeri kao što je Večernjakov pečat koji upućuje poruke poštovanja i međusobnog uvažavanja. Promocija dobrih stvari i ljudi oko nas treba biti u fokusu kako medija tako i svih nas u društvu. Svi mi koji smo nagrađeni u bilo kojoj kategoriji svjesni smo što i koliko možemo učiniti na promjenama u područjima iz kojih dolazimo. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?