Što predlažu elektroprivrede

Nema poskupljenja, ali ni pojeftinjenja struje u idućoj godini

05.11.2015.
u 06:45

Značajno je i što gospodarski subjekti neće biti suočeni s povećanjem cijena

JP Elektroprivreda HZ HB predloženo sniženje cijena u prosjeku od 5 posto, a kod JP Elektroprivreda BiH kategoriji „ostala potrošnja" na 0,4 kV naponskoj razini II. tarifna grupa predloženo je sniženje od 0,95 posto. Kako je objavljeno nakon jučerašnje sjednice Regulacijske komisije za energiju u Federaciji BiH (FERK), ovo tijelo će sukladno propisanim pravilima pozorno analizirati dostavljene prijedloge, prenosi Večernji list BiH. Prijedlozi elektroprivrednih poduzeća u Federaciji BiH su da cijena struje za kategoriju kućanstva ostaje ista u 2016. godini, dok je kategoriji "ostala potrošnja" na 0,4 kV naponskoj razini kod JP Elektroprivrede HZ HB predloženo sniženje cijena u prosjeku od 5 posto, a kod JP Elektroprivrede BiH kategoriji "ostala potrošnja" na 0,4 kV naponskoj razini II. tarifna skupina predloženo je sniženje od 0,95 posto.

Bez poskupljenja

Kako je objavljeno nakon jučerašnje sjednice Regulatorne komisije za energiju u Federaciji BiH (FERK), ovo tijelo će sukladno propisanim pravilima pozorno analizirati dostavljene prijedloge kako bi utvrdilo jesu li predložene cijene sukladne metodologiji za utvrđivanje cijena usluge javnog opskrbljivača za pružanje univerzalne usluge u Federaciji BiH i jesu li se stekli uvjeti za davanje suglasnosti FERK-a na iste. O daljnjim aktivnostima FERK-a javnost će, kažu, biti pravodobno obaviještena. Za građane je svakako najvažnije da dva glavna elektroprivredna poduzeća u Federaciji ne traže povećanje cijena struje za kućanstva. To bi sigurno bio financijski udar na građane i izazvao bi dodatne socijalne probleme. Značajno je i što gospodarski subjekti neće biti suočeni s povećanjem cijena električne energije u idućoj godini jer bi to moglo izazvati lančano poskupljenje mnogih proizvoda i usluga.

Dozvole za opskrbu

Osim ove teme, na jučerašnjoj sjednici FERK-a donesene su odluke kojima se izdaju dozvole za opskrbu električnom energijom - dozvole II. reda podnositelja zahtjeva GEN-I d.o.o. Sarajevo i danske Commodities BH d.o.o. Dozvole se izdaju na razdoblje valjanosti od pet godina. Odlučeno je, također, kako će se u postupak opće rasprave uputiti nacrt dozvole za rad za proizvodnju električne energije podnositelja zahtjeva Anny-comerce d.o.o. Prozor-Rama. Usvojena je i obavijest za javnost o kompletnosti podnesenog zahtjeva za izdavanje dozvola za rad za proizvodnju električne energije podnositelja zahtjeva Energetic-electronic d.o.o. Čitluk, te obavijest za javnost o podnesenom zahtjevu za izmjenu i dopunu dozvole za rad u postupku izmjene i dopune dozvole za rad - licencije za obavljanje elektroprivredne djelatnosti proizvodnje električne energije podnositelja zahtjeva GP Toming d.o.o. Grude. Članovi FERK-a su donijeli odluke o poduzimanju mjera nakon obavljenog nadgledanja pet vlasnika dozvola Regulatorne komisije za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine FERK.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?