sjednica vlade fbih

Nema mogućnosti za povećanje svih mirovina za deset posto

mirovine
09.08.2017.
u 12:38

 Povećanje svih mirovina u Federaciji Bosne i Hercegovine za deset posto i izmjene važećeg Zakona o mirovinsko-invalidskom osiguranja narušili bi stabilnost mirovinskog fonda, a prijedlozi nisu provodivi i zbog nedostatka novca u proračunu, rečeno je nakon današnje sjednice Vlade FBiH, koja je razmatrala ove prijedloge.

Zamjenik premijera i federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača je kazao da su ovo prioriteti Vlade FBiH, ali da sada nema mogućnosti za realizaciju.

- Prema podacima Federalnog zavoda MIO, nije moguće povećati ove mirovine. Vlada je zaključila da će kroz novi zakon razmotriti mogućnosti rješenja kojim bi za deset posto bile povećane mirovine ostvarene do 1998. godine, a mirovine ostvarene od 1998. do 2007. godine, kao i ostale, u skladu s financijskim mogućnostima FBiH - rekao je Drljača.

U vezi s izmjenama i dopunama Zakona o mirovinsko-invalidskom osiguranju u FBiH, a koje bi omogućile da više od 30.000 osoba ostvari pravo na umirovljenje, rekao je da bi značajno uzdrmale stabilnost penzionog fonda i stabinost isplata.

Zastupnički dom PFBiH  usvojio je, na prijedlog Kluba Socijaldemokratske partije (SDP), ove izmjena, a očekuje se usvajanje i na Domu naroda.

Drljača je najavio da će, ukoliko i ovaj dom usvoji prijedlog, tražiti provjeru procedure kod predlaganja.

Direktor Federalnog zavoda MIO Zijad Krnjić je kazao da povećanje mirovine i uvođenje novih 25.000 i više umirovljenika u sistem nisu mogući.

Osim što nema sredstava za to, rekao je da bi najniža mirovina bila povećana za 30-ak KM, a najviša za znatno veću cifru.

Za uvođenje umirovljenika iz 2015. i 2016. godine tvrdi da je potrebno oko 130 milijuna KM godišnje.

Broj umirovljenika u 2017. godini je 409.355, a da bi bila osigurana redovnost isplate mirovina Federalni zavod MIO se zadužio kod komercijalnih banaka 74 milijuna KM, te koristi pozajmicu od BH Pošte od 41 milijun KM.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?