Fadil Novalić, premijer FBiH

Nema mjesta izglasavanju nepovjerenja Vladi FBiH

novalic
Foto: VL FOTO
15.07.2015.
u 13:53

Federalni premijer Fadil Novalić danas je izjavio novinarima kako nema mjesta tome da se izglasa nepovjerenje Vladi Federacije BiH, a što je više od 20 izaslanika predložilo na današnjoj sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH. - Realno problem je izvan Vlade. Ovaj Parlament je izabrao ovu Vladu, zatim je došlo do određenih problema - napuštanja Demokratske fronte. Pravo je izaslanika SDP-a da pokrenu tu inicijativu - kazao je Novalić.

Komentirajući činjenicu koju je naveo izaslanik Kluba Srba Slaviša Šućur da je „reformska agenda daleko od očiju javnosti“, Novalić je naveo "dva problema". - Agenda je u svom 13. draftu i ako bismo do sada koristili pravilo da za svaku raspravljamo u Parlamentu, onda bi do sada imali 13 sjednica na kojima bi samo diskutirali o reformskoj agendi. To je jedan problem, a drugi je što je agenda realno vlasništvo Europske komisije i mi smo sudionici na tim okruglim stolovima - kaže Novalić.

Što se tiče sadržaja agende, ističe da je „agenda preslikala sve ekspozee Federacije i Republike Srpske pri čemu je proširen pravni aspekt - vladavina zakona i  kontrola i nadzor stabilnosti banaka“.

- Jedino što je još uvijek draft pa ne možemo diskutirati o draftu. Kada bude gotovo, svakako ćemo objaviti to. Također, pojavile su se informacije da smo sve to potpisali, što nije točno. U tome jest problem što reformska agenda nije potpisana - naglasio je Novalić.

Predsjednik Federacije Marinko Čavara za Fenu je prokomentirao predloženo izglasavanje nepovjerenja Vladi FBiH, govoreći da je to „u stilu SDP-a, od formiranja neustavne alijansi 2001. godine, pa neustavne platforme i pokušaja smjene Vlade 2012., pa do sada ponovno“. - Očito da toj stranci nije u cilju rad, nego samo nered. Mene to zabrinjava u ovoj situaciji u kojoj svi trebamo dati maksimalan doprinos u provedbi reformi. Čini mi se da bi SDP pravio neke nove reforme i neke promjene vlasti na način na koji bi to samo zakočilo sve procese u Federaciji BiH - rekao je Čavara.

Smatra da se što prije treba pristupiti reformskoj agendi, dodajući da „to nije stvar samo pozicije, već svakog građanina ove države, zastupnika u oba doma federalnog Parlamenta“. Odgovarajući  podržava li inicijativu, za koju postoji više od 20 potpisa izaslanika Doma naroda da ovaj dom održi izvanrednu sjednicu o temi „Reformska agenda“ kazao je da ne misli kako se treba sazivati izvanredna sjednica, te poručio da Vlada FBiH što prije pripremi akte, koji trebaju doći na Parlament FBiH i da se o njima odredi. U skladu s odredbama članova 124. do 127. regulirana je procedura izglasavanja nepovjerenja Vladi FBiH, a u članku 124. navedeno je da „najmanje 20 izaslanika u Domu naroda mogu pokrenuti prijedlog za glasanje o povjerenju Vladi FBiH“.

Na osnovi ove odredbe više od 20 izaslanika u Domu naroda pokrenulo je prijedlog za izglasavanje nepovjerenja Vladi FBiH iz razloga što sastav Vlade FBiH u posljednjih mjesec dana ne odražava volju parlamentarne većine u Parlamentu FBiH.

Ovaj razlog na sjednici danas je naveo izaslanik Kluba Srba Slaviša Šućur, koji je istaknuo i druge razloge, a to su: članovi Vlade ne nazoče sjednicama i zato nisu akteri parlamentarnih debata i konstruktivnih diskusija koje bi omogućile učinkovitiji rad Vlade, neobzirni odnos prema umirovljenicima i svjesno urušavanje MIO fonda i konstantan ignorantski odnos prema Parlamentu FBiH kod donošenja ključnih odluka.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije