Tržište nekretnina u BiH

Nelegalni posrednici podižu cijene nekretnina kako bi ostvarili za sebe veću dobit

08.10.2018.
u 18:30

Formiranje cijene nekretnina je ekonomski vrlo složeno pitanje, ali kao i svako drugo tržište, cijene se formiraju na osnovi odnosa ponude i potražnje, piše Večernji list BiH. Međutim, u regiji koja slovi za zonu postsocijalizma, na tržište nekretnina uključuje se sociološki fenomen čuvanja nekretnina u vlasništvu bez inicijative za stavljanje na tržište. Na razini države, konkretno Bosne i Hercegovine, ne može se iznijeti srednja cijena nekretnina koja bi relevantno govorila o stanju tržišta. Svaki grad ima svoje zakonitosti, socijalne i demografske prilike, koje mogu odstupati drastično u usporedbi s ostalim gradovima u Bosni i Hercegovini. 

Nelegalni posrednici

Udruga sudionika u prometu nekretnina Gospodarske komore FBiH podnijela je inicijativu za donošenje zakona kako bi se uredilo tržište nekretnina i izbjeglo mešetarenje. Iz ove udruge poručuju kako im nelegalni posrednici nanose štetu jer, ako neka nekretnina košta 60 tisuća KM, oni je žele prodati za 80 kako bi sebi uzeli 20 tisuća. To se ne može prodati pa dolazi do zabune kod klijenata jer misle da i agencije tako rade te ističu kako sve agencije naplaćuju postotak od tri posto i da svi koji im se obrate moraju dobiti fiskalni račun za usluge. S druge strane, evidentno je kako se potražnja za stanovima na dan-dva povećala proteklih godina u BiH zbog velikog priljeva turista u sve veće gradove. Osim stranaca koji traže praktične, ali i luksuzne stanove, sve je više bh. građana koji žele živjeti sami. Sudeći prema oglasima, danas je izuzetno teško unajmiti stan u središtu glavnog grada BiH na mjesec dana i dulje jer svi uglavnom uzimaju puno više novca iznajmljujući stanove na dan ili nekoliko dana, što se događa sve češće. Oni koji se bave time tvrde da posla ima više nego kada se stan iznajmljuje na dulje te da je i zarada veća. 

Trend je stan na dan

Najčešći klijenti su studenti koji ne žive u gradu, a imaju nekih obveza, pa unajme stan na dan. Stan kratko unajme i stranci, ali i dijaspora. Kažu kako im je to jednostavnije nego da su s rodbinom. Netko unajmi stan za noć, netko dvije, a netko i na pet dana. Cijene se kreću od 40 do 50 eura, ali ima i onih koji stan na dan izdaju i za 100 eura. Kako ova oblast još nije regulirana zbog neusklađenosti Zakona o turizmu i Zakona o doprinosima, mnogi u ovome vide brzu zaradu. Na taj način vlasnici izbjegavaju plaćanje poreza i boravišne pristojbe te postaju nelojalna konkurencija legalnim poduzetnicima. Iako se novim nacrtom Zakona o turizmu u FBiH propisuje formiranje jedinstvenog registra turističkih smještajnih kapaciteta, u Federalnoj turističkoj zajednici vjeruju kako se time neće stati ukraj neprijavljenom boravku turista, ali i nelegalnim objektima tog tipa. Nelegalni apartmani nisu obvezni izdavati fiskalne račune, gosti sami idu u policiju prijaviti boravak, što dokazuje da nitko od tih vlasnika ne plaća boravišnu pristojbu. Osim PDV-a, gostima naplaćuju i boravišnu pristojbu, a kategorizaciju na web-stranicama vlasnici određuju samovoljno.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?