Razgovor sa Stjepanom Mikićem, predsjednikom Središnjeg izbornog povjerenstva u BiH

Neke općine ne izmiruju redovito obveze prema izbornim povjerenstvima

stjepan
Foto: VL
06.08.2014.
u 09:20

Izborni zakon BiH, a time i ukupan izborni proces, je vrlo kompleksan

Pripreme za listopadske izbore uveliko traju i za sada nema probijanja utvrđenih rokova za izborne aktivnosti. Predsjednik Središnjeg izbornog povjerenstva BiH Stjepan Mikić za Večernji list ističe kako je pred ovom institucijom mnogo izazova, ali uvjeren je da izborni proces nijednog trenutka neće doći u pitanje.

Večernji list: Što je glavni izazov s kojim se suočava SIP BiH u pripremi ovogodišnjih izbora?

- Izazova je jako puno. Izborni zakon BiH, a time i ukupan izborni proces, je vrlo kompleksan. Pojedina rješenja, posebno ona oko načina predlaganja i imenovanja biračkih odbora, nisu najbolja rješenja, na što ukazujemo u našim analizama poslije svakih izbora. Želim naglasiti da i uz, ili pored, svih tih i takvih izazova i rješenja, Središnje izborno povjerenstvo BiH uspješno funkcionira i izvršava svoje zakonske obveze.

Želim isto tako naglasiti jednu zakonsku normu, koje se, nažalost, mnogi ne pridržavaju, a ona glasi: ‘Sva tijela vlasti na svim razinama i dužnosnici u Bosni i Hercegovini i diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH obvezni su pomagati tijelima za provedbu izbora’.

Imamo primjera da, između ostalog, pojedine općine ne izmiruju redovito svoje obveze prema općinskim izbornim povjerenstvima, koja, ne samo u izborno vrijeme, imaju i odrađuju veliki posao pa se događa da nam s terena dolaze najave kolektivnih ostavki u općinskim izbornim povjerenstvima, što se ne smije dopustiti ni u kojem slučaju.

Večernji list: Mogu li kontroverze oko natječaja za tiskanje glasačkih listića na bilo koji način utjecati na izborne rokove i regularnost izbora?

- Nema nikakvih kontroverzi oko navedenog natječaja. Bio je samo pokušaj jednog elektronskog medija da napravi problem u našoj instituciji, insinuirajući kojekakve malverzacije oko spomenutog međunarodnog natječaja za tiskanje i pakiranje glasačkih listića. Zbog takvih informacija, bilo je uključeno i Tužiteljstvo BiH i SIPA, ali je vrlo brzo, nakon provjera, postupak obustavljen.

Nakon svih događanja ocjenjujemo da je nekome bilo itekako stalo poremetiti izborni proces.

Zbog vaših čitatelja, želim jasno reći da se sve procesne radnje, u vezi priprema za održavanje općih izbora 2014. godine, odvijaju sukladno planu i utvrđenim rokovima.

Kompletan intervju čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije