Liječnici savjetuju

Neke lijekove nikako ne smijete uzimati istovremeno s kofeinom. Provjerite koje!

31.03.2024.
u 19:11

Naizgled bezopasna jutarnja kava može smanjiti djelovanje lijeka ili jače djelovati na vas zbog interakcije s lijekom. Budite oprezni i savjetujte se s liječnikom

Mnogi se oslanjaju na kavu za početak dana ili barem povremeno u njoj uživaju. Ali treba imati na umu da kofein može utjecati na djelovanje nekih lijekova. Može promijeniti način na koji se lijekovi apsorbiraju, razgrađuju i uklanjaju iz našeg tijela, čineći ih manje učinkovitima ili uzrokujući neočekivane nuspojave. 

Ovo je, prema pisanju Healthnewsa, sedam lijekova koje biste trebali izbjegavati ako unosite kofein u organizam. Naime, kofein se metabolizira u jetri sustavom enzima koji su odgovorni i za metaboliziranje nekih lijekova. Stoga, kada se kofein i ti lijekovi uzimaju zajedno, to može dovesti do kardiovaskularnih, gastrointestinalnih, dišnih i dermatoloških problema. 

 

1. Adenozin

Adenozin se može dati prije testa srčanog opterećenja, a koristi se i za liječenje supraventrikularne tahikardije, stanja karakteriziranog ubrzanim otkucajima srca. Kofein može blokirati učinke adenozina pa ih treba izbjegavati uzimati zajedno.

2. Antikoagulansi

Llijekovi koji usporavaju zgrušavanje krvi ne idu s kofeinom jer se pokazalo da inhibira metabolizam varfarina (često korištenog antikoagulansa). Kofein se veže na enzime i sprječava ih da metaboliziraju lijek. Kao rezultat toga, povećava se razina varfarina u krvi, što pojačava antikoagulantne učinke lijeka.

3. Kinoloni antibiotici

Kinoloni su antibiotici koji se koriste za liječenje bakterijskih infekcija mokraćnog sustava, spolno prenosivih bolesti, gastrointestinalnih infekcija te infekcija kostiju i zglobova. Neki od kinolonskih antibiotika su ciprofloksacin, ofloksacin, norfloksacin i moksifloksacin.

Kinoloni mogu usporiti izlučivanje kofeina, što znači da on dulje ostaje u vašem tijelu. To može uzrokovati pojačane nuspojave kao što su ubrzan rad srca, lupanje srca, nervoza i glavobolja.

4. Meksiletin

Koristi za liječenje ventrikularnih aritmija (abnormalnog srčanog ritma). Istraživanje je pokazalo da iako kofein ne utječe na izlučivanje meksiletina, meksiletin smanjuje izlučivanje kofeina za 50%. Stoga se štetni učinci meksiletina mogu pogoršati povećanom koncentracijom kofeina.

 

5. Antidepresivi

Selektivni inhibitori ponovne pohrane serotonina (SSRI) su antidepresivi koji se koriste za liječenje depresije, opsesivno-kompulzivnog poremećaja, anksioznih poremećaja, PTSP-a te teških fobija.

Primjeri SSRI-a su fluoksetin (Prozac ili Oxactin), fluvoksamin (Faverin), citalopram (Cipramil), paroksetin (Seroxat) i sertralin (Lustral).

Savjetuje se izbjegavanje kofeina, osobito kod uzimanja fluvoksamina. Pokazalo se da se izlučivanje kofeina smanjuje za 80% kada se uzima s ovim lijekom, što može pogoršati nuspojave kofeina, poput ubrzanog rada srca, mučnine i nesanice.

 

6. Lijekovi za osteoporozu

Bisfosfonati kao što su alendronat, ibandronat i risedronat koriste se u liječenju osteoporoze. Dokazano je da kava smanjuje apsorpciju bisfosfonata, umanjujući njihov učinak.

7. Bronhodilatatori

Bronhodilatatori furafilin i teofilin koriste se za liječenje astme i kronične opstruktivne plućne bolesti.

Dokazano je da furafilin utječe na metabolizam kofeina, što dovodi do prekomjernog nakupljanja kofeina u krvi. Uzimanje kofeina s furafilinom može uzrokovati nuspojave povezane s kofeinom kao što su žgaravica, mučnina i glavobolja. S druge strane, pokazalo se da kofein produljuje poluživot i smanjuje izličivanje teofilina.

Prije uzimanja lijekova uvijek se raspitajte kod svog liječnika o mogućim interakcijama između hrane i lijekova. Osim toga, bitno je čitati etikete i upozorenja na lijekovima kako biste bili informirani o mogućim interakcijama.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije