Don Davor Klečina otkrio

Nekadašnji dužnosnik OESS-a branio je Komarici izgradnju crkve u Drvaru

03.02.2017.
u 09:09

U prostorijama Regionalnog ureda Misije OESS-a u BiH u Drvaru šef Ureda Martino Bianchi primio je drvarskoga župnika don Davora Klečinu. To je prvi službeni susret drvarskog župnika sa šefom Ureda OESS-a u Drvaru. Bio je to ujedno i pripremni susret za skorašnji posjet Drvaru zamjenika šefa Misije OESS-a u BiH Alexandra Chuplygina koji s predstavnikom Katoličke crkve želi razgovarati o problematici (ne)izgradnje katoličke crkve u Drvaru.

Stav Komarice

Tijekom sastanka župnik Klečina naglasio je kako je banjolučki biskup Franjo Komarica tražio od općinskih struktura da se trajno riješi pitanje izgradnje katoličke crkve na novoj lokaciji s čistim imovinsko-pravnim odnosima. Na prigovor mnogih da se katolička crkva u Drvaru mogla izgraditi u godinama dok je bila “hrvatska vlast”, župnik Klečina je podcrtao kako je stav Banjolučke biskupije i biskupa Komarice uvijek bio jasan – nema gradnje crkve dok se ne osigura lokacija s urednim imovinsko-pravnim odnosima. Domaćinima u OESS-u posebno je bilo iznenađujuće saznanje drugog razloga zašto se tih godina nije išlo u izgradnju katoličke crkve u Drvaru, a to je bila opstrukcija koju je činio sam OESS, točnije tadašnji šef Regionalnog centra OESS-a u Banjoj Luci, umirovljeni britanski admiral Roger Bryant, koji je tijekom jednog posjeta Biskupskom ordinarijatu izričito zabranio biskupu Komarici izgradnju katoličke crkve u Drvaru tvrdeći da tu nikad nije bilo ni katolika ni katoličke crkve, a ni kuće.

Stav i Amerikanaca

Tu istu “nebulozu” istoga dana ponovio je pred biskupom Komaricom i jedan diplomat iz američkog Veleposlanstva u Sarajevu. Župnik Klečina potom je naveo da su banjolučki biskup i svi drvarski župnici na adresu općinskog načelnika u Drvaru svih ovih godina uputili jako puno dopisa s molbom da se riješi pitanje (ne)izgradnje katoličke crkve u Drvaru, na što su općinske vlasti odgovarale uglavnom šutnjom, osim jednog odgovora tadašnje načelnice Anke Papak-Dodik u kojem tvrdi da se problem ne može tako lako riješiti jer, po trenutačno važećem regulacijskom planu iz 1986., nije predviđena gradnja katoličke crkve u Drvaru, a Općina nije u stanju financirati donošenje novoga regulacijskog plana.

U isto vrijeme u Drvaru posljednjih su godina niknuli mnogi objekti.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?