Braniteljska udruga “Tigrovi” iz Rakitja (RH) na prvoj likovnoj koloniji u Vidovicama

Nekada s puškom u ruci, a danas s kistom, umjetnošću liječe ratne rane

storyeditor/2023-10-01/vidovice.png
02.10.2023.
u 18:22

Branitelje iz Hrvatske koje okuplja udruga “Tigrovi” Rakitje uz Posavinu vezuju herojski dani njezine obrane, kada se krvlju i životima branio svaki pedalj Vidovica, Kopanica, Jenjića, ali i drugih prostora duž oraško-šamačke bojišnice, piše Večernji list BiH.

Nekada s oružjem u ruci, a danas s bolnim uspomenama, ali i lijepim trenucima zajedništva, s kistom u ruci, progovorili su umjetnošću. Prvi put u Vidovice su stigli kako bi sudjelovali u radu prve likovne kolonije. Jednodnevni boravak počeli su polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća uz spomen-obilježja za poginule branitelje, a onda su u mjesnom Domu kulture, vođeni vlastitim emocijama, stvarali slike koje ostavljaju Vidovicama.

Slikarstvo pomaže braniteljima

Kata Jović Jerković, rodom iz Kopanica, živi u Popovači (RH), kroz razgovor s Đurom Đurićem i nekolicinom branitelja koji su bili sastavnica obrane slobodnog dijela Posavine, dogovorila je prvu likovnu koloniju u Vidovicama.

- Nešto me uvijek vuče rodnom posavskom kraju i vjerujem da ću mu se vratiti jer tamo gdje su korijeni, najjača je poveznica. Tijelo mi je u Hrvatskoj, a posavska duša ovdje, pa sam na ovaj način željela napraviti poveznicu između branitelja iz Hrvatske, koji su ovdje sudjelovali u obrani, i oslobađanju moga rodnog kraja. Bavim se slikarstvom desetak godina, obilazim kolonije pa mi je lako bilo organizirati manifestaciju jer sam već organizirala koloniju u Tolisi - kazala nam je Kata.

Supruga voditelja likovne sekcije Udruge branitelja “Tigrovi” Đure Đurića Štefica smatra kako su braniteljima važni ovakvi umjetnički sadržaji. Branitelji ponekada imaju vrlo teške trenutke sjećanja iz Domovinskoga rata pa je dobro usmjeriti njihove misli prema kreativnim aktivnostima u kojima se mogu opustiti i iskazati unutarnji nemir, smatra Štefica i ističe da su branitelji “Tigrova” rado prihvatili likovnu koloniju iz koje nastaju slike ravne onima koji nastaju u profesionalnim ateljeima.

Sudionica kolonije je i braniteljica Domovinskog rata Marija Plaftak iz Zagreba. Slike joj, kaže, donose mir, a na slikarskom platnu izražava emocije koje ponekad ne može izgovoriti. Ujedno je i to druženje s braniteljima s kojima je prošla teško, ali i lijepo razdoblje.

- Ovo je prekrasan krajolik koji odiše mirom i ljepotom koji se rijetko gdje sreću - zajedno su nam potvrdili sudionici kolonije. Tereza Prgić iz Jenjića bila je jedina sudionica kolonije kao predstavnica domaćih umjetnika.

- Srednjoškolka sam, ali umjetnost i slikanje za mene je važan način kako mogu usmjeriti slobodno vrijeme. To me opušta i čini da vrijeme postane bezvremensko. Sve zaboravim i usmjerim se samo na kist. Inače mi je u Jenjiću prekrasno i smatram ga najljepšim mjestom na svijetu koje ne bih mijenjala ni za jednu urbanu zonu jer ovog mira nigdje nema - kazala nam je Tereza. Skupština PŽ-a i Ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i sporta PŽ-a pokrovitelji su manifestacije.

- Prvi put u povijesti Vidovica organiziran je ovakav kulturno-umjetnički događaj, i to za branitelje koji su dali obol u obrani i oslobađanju ovih prostora. Upravo zato odlučili smo biti pokrovitelji, a ujedno se ovako prisjećamo i branitelja koji su dali živote u obrani posavskih prostora - naglasio je Blaž Župarić, predsjednik Skupštine PŽ-a.

Predsjednik MZ Vidovice Krešimir Matanović zadovoljan je organiziranjem prve likovne kolonije u Vidovicama i nada se kako će to postati tradicija.

Liječenje ratnih rana

- Đuro Đurić predsjednik je braniteljske udruge “Tigrovi”, a kako smo zajednički branili ovaj prostor i oslobađali Vidovice, rado smo željeli i na ovom planu surađivati u manifestaciji svojstvenoj vremenu bez rata, kada ratne rane liječimo i umjetnošću. Radove ćemo izložiti u Domu kulture, a dio u Mjesnoj zajednici - kazao je Matanović.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije