'ISKORISTI SVE'

Ne znate što kuhati? Probajte ova dva odlična recepta od ostataka hrane

kuhanje
shutterstock
26.08.2021.
u 08:27

Da bi što više ljudi uvjerile da manje hrane bacaju, kuharice Alex Elliott-Howery i Jaimee Edwards osmislile su knjigu recepata od ostataka pod nazivom Use It All (Iskoristi sve)

Svake se godine diljem svijeta baci nevjerojatnih 931 milijuna tona hrane, od čega se čak 61 posto baci u kućanstvima. Prema podacima UN-a, ti neiskorišteni proizvodi uzrokuju osam do deset posto emisija ugljika, zbog čega su kuharice Alex Elliott-Howery i Jaimee Edwards osmislile knjigu recepata od ostataka pod nazivom Use It All (Iskoristi sve), kako bismo svi pomogli Zemlji i uštedjeli nešto novca kupujući i trošeći manje - i kuhajući više ono što već imamo kod kuće. 

'Use it all' kruh

150 g (1 šalica) brašna 
¼ žličice sode bikarbone 
¼ žličice soli 1 žličica mljevenih začina - cimet, đumbir, muškatni oraščić i papar 
2 jaja ½ šalice šećera 
150 ml suncokretovog ili biljnog ulja 
300 naribanog voća ili povrća - jabuka, kruška, mrkva, bundeva (tikva), cikla (repa) ili tikvice  
75 g  čokoladnog čipsa, sušenog voća, orašastih plodova ili sjemenki 


Metoda 

Zagrijte pećnicu na 180°C  Podlogu kalupa od 23 cm obložite papirom za pečenje. U veliku zdjelu umutite brašno, sodu bikarbonu, sol i mljevene začine. Mikserom umutite jaja i šećer dok ne dobijete gustu, pjenastu smjesu. Polako dodajite ulje i nastavite miješati još nekoliko minuta dok se sve dobro sjedini. Dodajte naribano voće ili povrće i promiješajte da se sjedini. Ulijte tijesto u pripremljeni lim i po vrhu pospite nekoliko oraha ili sjemenki. Pecite 50–60 minuta, pa ostavite da se malo ohladi prije nego što iz kruh iz pleha izbacite na rešetku. Ova štruca zamotana traje do tjedan dana.


Isprobajte neku od sljedećih kombinacija: 

Bundeva (tikva), jabuka, mljeveni đumbir i sjemenke bundeve 
Cikla (repa), kruška i čips 
Tikvice (tikvice), jabuka i lješnjak

Panzanella 
Ova je klasična talijanska salata zasitna dovoljno da sama bude obrok, a stari će kruh upiti preljev tako da svaki zalogaj bude pun okusa. 

Za 4-6 osoba 

8 rajčica, izrezanih na četvrtine 
1 mali crveni luk, vrlo sitno nasjeckan 
½ žličice šećera u prahu 
1 žličica soli, plus malo za posluživanje 
2 paprike, prepolovljene 
120 ml maslinovog ulja, plus ekstra za preljev 
2 žlice octa od crnog vina 
1 režanj češnjaka, mljeven 
Svježi crni papar 
200-300 g starog kruha natrganog na komade od 5 cm 
1 žlica kapara, ocijediti i isprati, nasjeckati 
1 hrpa bosiljka, lišće usitnjeno 

Metoda 

Zagrijte pećnicu na 180°C. U zdjeli pomiješajte rajčicu i luk i pospite ih šećerom i polovicom soli. Ostavite sa strane na sobnoj temperaturi. Papriku stavite na pladanj za pečenje s kožom okrenutom prema gore i prelijte s dvije žlice maslinovog ulja. Pecite 30-45 minuta dok sve ne omekša, a zatim izvadite iz pećnice i ostavite da se ohladi. Uklonite kožicu i narežite papriku na trakice i ostavite sa strane. U maloj zdjeli pomiješajte ocat od crnog vina, češnjak i preostalo maslinovo ulje i sol, a rajčicu i luk umetnite u kruh, pa stavite u veliku zdjelu za salatu. Dodajte sve preostale sastojke i lagano promiješajte. Prelijte maslinovim uljem, začinite solju i paprom i poslužite odmah.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije