Učenici Srednje medicinske škole

Ne želimo završiti školu bez praktičnog znanja koje je ključno za naše zanimanje

28.11.2017.
u 15:45

Nedavno je na adresu redakcije Večernjeg lista stiglo anonimno pismo učenika trećeg razreda srednje medicinske škole pri JU Mješovite srednje škole iz Sanskog Mosta, u kojem su iznijeli probleme s kojima se susreću, u nadi da će se problem i riješiti, piše Večernji list BiH.

Želimo praksu

- Javljam vam se u ime učenika medicinske škole jer ne vidim drugi način kako riješiti problem. Naime, učenici smo trećeg razreda i još uvijek nam nije omogućeno raditi praksu u JZU Opća bolnica u Sanskom Mostu, točnije, ona nikada nije ni započela iako je trebala biti omogućena učenicima od početka ove školske godine. Mjesto u bolnici nam zauzimaju osobe koje su završile najčešće izvanrednu školu, smjer medicinski tehničar. Iako smo razgovarali kako s predmetnim profesorima tako i s ravnateljem škole, rezultata još uvijek nema, navodi se u pismu učenika. Ističu - prve dvije godine praksa je obavljana u vidu teorije u školskim učionicama. Iako smo i tu trebali naučiti osnovne stvari, nismo skoro ništa naučili. Uvjeravali su nas da ćemo sve naučiti u bolnici, no, nažalost, do toga još uvijek nije došlo. Navode kako su brojni problemi zbog kojih im još uvijek nije omogućena praksa. Ističu kako nikome nije u cilju da se ovaj problem riješi, čak su organizirali i roditeljske sastanke, no ni oni nisu urodili plodom. Prema riječima učenika, ako se ovaj njihov problem ne riješi u što kraćem roku, spremni su na prosvjede, jer im, kako kažu, ništa drugo ne preostaje. Sve što mi učenici želimo jest obavljati praksu. Ne želimo završiti srednjoškolsko obrazovanje bez osnovnog praktičnog znanja koje je od najveće važnosti za našu struku, zaključuju učenici trećeg razreda Srednje medicinske škole u Sanskom Mostu. Ponukani pismom ovih učenika, odlučili smo provjeriti što je najveći problem zbog kojeg od početka godine još niti jednom nisu imali praksu te smo pokušali kontaktirati ravnatelja škole, s kojim na kraju nismo uspjeli stupiti u kontakt.

Neuobičajeni zahtjevi

Kao glavni problem zbog kojeg još uvijek ovim učenicima nije omogućena praksa, ravnatelj JU Opća bolnica Sanski Most dr. Mustafa Avdagić navodi kako je medicinska škola imala uvjete tko bi trebao raditi praksu s djecom. - Škola je tražila da drugi medicinski djelatnici, koji nisu zaposleni u ovoj ustanovi, vrše praksu s djecom, na što nisam pristao od prvog dana, dodavši da su djeca izmanipulirana od ravnatelja i predmetnih profesora, čija je ideja bila dovesti medicinske djelatnike koji bi s učenicima radili praksu, ističe dr. Avdagić. Navodi kako je od samog početka ukazivao na probleme koje mogu dovesti ovi zahtjevi, zbog čega danas najviše ‘ispaštaju’ učenici. - Ono što sam tražio od škole je da prepišu ugovor koji ima srednja medicinska škola u Bihaću, a u ugovoru stoji da praksu s učenicima obavljaju više medicinske sestre koje su zaposlene u bolnici, a ne neke druge, i da kada mi donesu takav ugovor, da ću ga bez problema potpisati, nakon čega bismo odmah krenuli sa stjecanjem praktičnog znanja, ističe ovaj liječnik. - Kako će doći netko tko ne radi u bolnici i djeci predavati praksu, a pri tome ne zna gdje se nalazi ni gaza, vata, šprica..., kazao nam je u razgovoru dr. Avdagić, ističući kako od djece želi napraviti prave učenike, koji će kroz praksu steći znanje koje će moći primjenjivati kada završe srednjoškolsko obrazovanje. Kroz razgovor nam je kazao kako je upravo on tu školu osnovao. - Kako mogu ja, kao osnivač i pokretač škole, biti protiv stjecanja praktičnog znanja, koje je obvezno za sve učenike, kazao je. Za kraj je istaknuo kako je jučer razgovarao s ravnateljem škole koji mu je kazao je škola dobila ugovor od bihaćke Srednje medicinske škole te da će bolnici biti dostavljen danas.

- Iskreno se nadam da ćemo ovaj problem konačno riješiti na obostrano zadovoljstvo, i nas, ali prvenstveno učenika, zaključio je dr. Avdagić. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?