Mirko Šarović

Ne vode se pregovori o otplati ratnog duga za plin

Mirko Šarović
28.08.2017.
u 11:29

U ovom trenutku, koliko je meni poznato, ne vode se bilo kakvi pregovori između Bosne i Hercegovine i Ruske Federacije u pogledu otplate ratnog duga BiH za prirodni plin niti je po tom pitanju ispred BiH formirano tijelo za pregovaranje - kazao je u razgovoru za Fenu ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, dodajući da je njegov dojam "da se ne radi ništa".

Ministar Šarović je mišljenja da bi i Republika Srpska (RS) i Federacija BiH trebale formirati stručne timove koji bi bili zaduženi da obnove rad na kreiranju održivog sporazuma o načinu otplate duga.

- Nema druge adrese i bilo bi neozbiljno dalje opstruirati rješavanje ovog pitanja -  podvukao je.

Podsjetio je da je u više navrata predlagao da bi od klirinškog novca bilo pametno da jedan dio, 15, 20 posto bude odvojen za otplatu duga za plin ali, kako je rekao, "nitko ga tada nije čuo..."

- Da smo to učinili, danas bi imali gotovo polovinu vraćenog duga i mirno bi pregovarali o ostatku obveza - kaže Šarović.

Napomenuo je da je tijekom proteklih godina bilo više pokušaja, pa čak i formalnih dogovora između entiteta oko otplate duga za plin i udjela svakog od entiteta u ukupnom dugu. Entiteti su, ističe ministar, ključne adrese za dogovor i način otplate ratnog duga za plin, međutim, nažalost, niti jedan međuentitetski dogovor do danas nije uspio.

- Kao što vidite, nema dobre volje za održiv dogovor o vraćanju duga, ali smo se svi ekspresno brzo dogovorili o podjeli ruskog novca od kliringa - ističe Šarović.

Za informaciju koju su prenijeli neki mediji da je tvrtka "Gas-Res" iz Banja Luke s ruskim "Gazpromom" potpisala ugovor po kojem nema obvezu plaćanja ratnog duga za plin, što znači da preostalih 97,7 miliju8na dolara duga treba isplatiti Federacija BiH, kaže da nije upoznat o postojanju takvog aranžmana te da nije moguće da se pitanje duga za plin regulira na ovaj način.

- Dio duga se može oprostiti ili otpisati, ali ga ne možete prenijeti na nekog drugog subjekta bez njegove suglasnosti - pojasnio je. 

Ministar se osvrnuo i na sastanak održanom krajem ožujka u Moskvi, u Ministarstvu ekonomskog razvoja Ruske Federacije, kada je, između ostalog, razgovarano je i o izmirenju ratnog duga BiH za plin. Tom prilikom, izaslanstvo Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH ponudila je ruskoj strani davanje koncesija u oblasti energetike na ime izmirenja ratnog duga za plin.

Međutim, Šarović napominje da sa bh. strane to nije bila službena ponuda već razmatranje opcija za vraćanje duga te provjera spremnosti ruske strane da uzme u obzir i ovu mogućnost.

- Ruska strana ovakvu mogućnost nije odbila, o čemu sam informirao nadležne institucije u BiH - dodao je.

Na sastanku u Moskvi, kaže, rusko izaslanstvo nije na bilo koji način uvjetovali ili inzistiralo na otplati duga za isporučeni plin već su korektno prenijeli da očekuju da BiH u dogledno vrijeme postigne unutarnji dogovor i rusku stranu obavijesti o načinu otplate duga.

Šarović je u razgovoru za Fenu također naglasio da je Ruska Federacija ispunila svoje obveze i u cjelosti isplatila klirinški dug BiH te da smo jedina zemlja kojoj je taj dug isplaćen u gotovom novcu bez umanjenja.

To, istaknuo je, trebamo zahvaliti razumijevanju ruske strane i kvalitetnim pregovorima koji su vođeni sa strane Ministarstva financija i trezora BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?