PORUKA HNS-a

Ne prekidajte Hrvatima u BiH vezu s Hrvatskom

hns
Foto: VL FOTO
12.12.2013.
u 09:47

Pododjel za iseljeništvo glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora na čelu s Nikom Marušićem se oglasio zbog gašenja dopisništva HRT-a u Mostaru i Sarajevu

Pododjel za iseljeništvo glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora na čelu s Nikom Marušićem se oglasio zbog gašenja dopisništva HRT-a u Mostaru i Sarajevu.

Prozor u svijet

Preko medija smo saznali za odluku ravnatelja Hrvatske radiotelevizije o ukidanju dopisništava HRT-a u Sarajevu i Mostaru, što nas je najblaže rečeno neugodno iznenadilo. U skučenom medijskom prostoru za Hrvate u BiH, u kojemu je u zadnjih nekoliko godina ugašeno 18 radijskih postaja s hrvatskim predznakom i dok se unatoč svim našim nastojanjima još ni ne nazire uspostava programa na hrvatskom jeziku na Javnom BHT servisu, programi HRT bili su za Hrvate u BiH mali prozor u svijet, medijska veza sa svojim narodom u RH. HRT je jedna od najgledanijih televizija na području BiH. Program HRT zanimljiv je svim građanima u BiH jer je ta medijska kuća dosegnula najviši standard u cijeloj regiji. HRT Hrvatima u BiH znači više od bilo koje druge televizije. Kamere HRT zavirile su u svaki grad, mjesto i zaselak gdje žive Hrvati i prenijele njihovu priču. Do sada su za njih pripremane posebne emisije, prije “Hrvatska kronika BiH”, a sada “Hrvati u BiH – pogled preko granice”, koje su bile vrlo praćene i koje su imale pozitivan odjek, a uglavnom su pripremane na terenu, radili su ih novinari i snimatelji iz dopisništava u Sarajevu i Mostaru, navodi se u pismu HNS-a.

Hrvatska riječ

Nadalje, navode kako će ukidanjem dopisništava u BiH to prestati. “Bit ćemo osuđeni na praćenje programa u kojemu se ne čuje hrvatska riječ, u kojemu nema ni spomena o hrvatskoj povijesti, baštini, kulturi. Na ovaj način nam se šalje vrlo loša poruka. U isto vrijeme dok druge televizije iz susjednih zemalja (Radiotelevizija Srbije) i dalekih arapskih zemalja (Al Jazeera) iz poznatih razloga intenzivno šire svoje djelovanje na prostoru BiH, HRT ukida dopisništva, što se može protumačiti da Hrvatsku više ne zanima ovaj prostor i Hrvati koji ovdje žive. Takva nezdravorazumska odluka o ukidanju dopisništava nam je još čudnija imajući u vidu postojanje ugovora između Vlade RH i HRT-a o obvezi emitiranja programa za Hrvate izvan Hrvatske. Najveći broj Hrvata izvan Hrvatske živi u BiH, prema preliminarnim rezultatima nedavnoga popisa 570.000”, stoji u pismu HNS-a. Nadalje, navode kako je ustavna obveza RH pomagati Hrvatima izvan Hrvatske, a ta pomoć očituje se i u medijskoj potpori. HNS traži od mjerodavnih institucija u RH da se spomenuta odluka o ukidanju dopisništava HRT-a u BiH preispita i promjeni ili barem odgodi jedno vrijeme, do uspostave kanala na hrvatskom jeziku u Bosni i Hercegovini.

Ključne riječi
HNS

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije