ECDC predviđa:

Ne poveća li se broj cijepljenih, u prosincu i siječnju Europu čekaju problemi

koronavirus bolnica
26.11.2021.
u 07:16

Kao reakciju na objavu prof. Gordana Lauca u kojoj kaže da smo prošli vrh četvrtog epidemijskog vala pa zato treba ukinuti sve mjere, iz Ministarstva zdravstva ukazuju na zadnju procjenu rizika ECDC-a.

Ključne poruke temeljene su na rezultatima nedavnog modeliranja koje je proveo Europski centar za sprečavanje i suzbijanje bolesti, a upućuju na moguće vrlo visoko opterećenje europskih zemalja bolešću tijekom prosinca i siječnja u slučaju da se ne nastavi s povećanjem cijepljenih obuhvata u populaciji  u kombinaciji s drugim javnozdravstvenim, nefarmaceutskim mjerama.

- Pokazatelji prognoziraju da će necijepljene osobe činiti veliki udio među novohospitaliziranima, posebice necijepljeni koji pripadaju rizičnim skupinama. Najveći rizik je u zemljama koje nemaju dovoljno visoke obuhvate kao što je Hrvatska - naglašava ministar Vili Beroš.

Priopćenje ECDC-a prenosimo u cijelosti:

Prioritet podizanja cijepljenih obuhvata su sve osobe koje se mogu cijepiti, no posebice stariji, vulnerabilni i zdravstveni djelatnici. Treba nastaviti s primjenom booster doza u osoba 18 i više godina, s prioritetom cijepljenja dobi 40 i više godina.

Provedba cijepljenja zahtijeva vrijeme te se puni učinak očekuje tek dva tjedna nakon završenog cijepljenja. Kako postoje dokazi o slabljenju učinkovitosti cjepiva s protekom vremena i to u sprečavanju infekcija i prijenosa (transmisije) važno je održati ili ponovno uvesti ne-farmaceutske mjere.

Epidemiološka situacija u Hrvatskoj uključujući cijepljene obuhvate koji su još uvijek nezadovoljavajući i opterećenje cijelog zdravstvenog sustava oslikava ozbiljnost i težinu situacije u kojoj se nalazimo, a ova projekcija ECDC-a nas upućuje koliko još dodatne upornosti i snage će biti potrebno u savladavanju epidemije. Fokus nam treba i nadalje biti svakodnevan i mukotrpan rad te nas pojedinačne i izolirane objave osoba koji se ne bave cijepljenjem, epidemiologijom, prevencijom ili liječenjem zaraznih bolesti ne smiju ometati.

Posljednjih tjedan dana nije zabilježen porast u broju novooboljelih u odnosu na prethodni tjedan  te je 16.11. 7-dnevni prosjek novooboljelih iznosio 5267,4 dok je 23.11. 7 -dnevni prosjek novooboljelih iznosio 4.614,7. To najbolje pokazuje da odluke o graničenju okupljanja temeljene na upotrebi COVID potvrda, nastava na daljinu u tjednu od 1. studenog,  epidemiološkim mjerama u javnom prijevozu, te odluke o covid potvrdama u sustavu zdravstva i socijalne skrbi pokazuje rezultate. Iako s definitivnim zaključcima treba pričekati jer smo u ovom valu već imali jedan zastoj u porastu broja novooboljelih i to od 19.9. do 15.10., nakon kojeg je nažalost nastupio porast.

COVID potvrde u sustavu zdravstva sprječavaju intrahospitalne infekcije, te je tvrdnja da je potrebno njihovo ukidanje kako bi se smanjile intrahospitalne infekcije potpuno netočna  te pokazuje dubinsko nepoznavanje problematike.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?