Vojna prisutnost

NATO trajno povećava broj vojnika u cijeloj regiji, strah i zbog BiH

24.11.2023.
u 07:00

Stoltenberg je tijekom posjeta Kosovu na pitanje novinara potvrdio kako trenutačno provode pregled vezan uz vojnu nazočnost snaga na zapadnom Balkanu. Podsjetio je kako su iskoristili rezervne snage kako bi odmah povećali prisutnost nakon nasilja na Kosovu

Hoće li NATO trajno pojačati svoje postrojbe na području zapadnog Balkana, pitanje je koje se nameće nakon turneje po zemljama regije koju je nedavno imao glavni tajnik Saveza Jens Stoltenberg, a koji je, uz ostalo, bio i u BiH te tom prilikom uputio poruke kako Sjevernoatlantski savez snažno podržava suverenitet i teritorijalni integritet BiH, piše Večernji list BiH. Stoltenberg se pak uz Prištini osvrnuo na incidente nasilja iz svibnja i rujna na Kosovu te potvrdio kako su povećali vojnu prisutnost na Kosovu za 1000 vojnika, a što pokazuje koliko Savez ozbiljno shvaća nasilje iz svibnja i rujna.

Provodi se analiza o broju

No, podsjetio je kako je NATO uključen u održavanje mira na zapadnom Balkanu te ulaže u regiju, uz poruku kako su sigurnost i stabilnost na tom području važni za sve. Potvrdio je kako trenutačno provode pregled vezan uz vojnu nazočnost snaga na zapadnom Balkanu.

Naveo je kako su iskoristili rezervne snage kako bi odmah povećali prisutnost nakon nasilja na Kosovu u rujnu, a dodao je kako trenutačno provode analizu trebaju li imati trajno povećanje kako bi osigurali da se stanje ne otme kontroli i ne stvori nove nasilne konflikte na Kosovu i u široj regiji.

Stoltenberg je tijekom posjeta Bosni i Hercegovini uputio na činjenicu o predanosti Sjevernoatlantskog saveza BiH, državi koja ima veliki značaj za cijelu regiju. Uz naglasak kako saveznici snažno podržavaju suverenitet i teritorijalni integritet BiH, Stoltenberg je upozorio kako su zabrinuti secesionističkom i retorikom podjele, kao i vanjskim utjecajem, osobito Rusije, dodavši kako to prijeti potkopati stabilnost i oslabiti reforme. Pozvao je lidere da rade na jedinstvu i napretku, a također je istaknuo kako su kao Savez iznimno predani stabilnosti i sigurnosti regije, podsjetivši kako je NATO godinama predan BiH, koja ima veliki značaj i za cijelu regiju zapadnog Balkana. Stoga je potvrdio kako produbljuju suradnju, politički dijalog i praktičnu suradnju. Jedna od Stoltenbergovih poruka je i da NATO ostaje predan pružati podršku BiH na njezinu euroatlantskom putu. - Svaka država ima pravo izabrati vlastite sigurnosne aranžmane bez miješanja sa strane. Želim pohvaliti BiH za uspjehe koje je postigla na svojem putu prema Europskoj uniji - izjavio je Stoltenberg.

Odnosi s BiH

U BiH, podsjećamo, postoji NATO stožer u Sarajevu, a koji ima primarnu misiju savjetovati i pomagati svim institucijama i vlastima Bosne i Hercegovine u reformi obrambenog i sigurnosnog sektora i aktivnostima NATO Partnerstva za mir (PfP). Sekundarna misija je pružanje logističke i druge potpore snagama Europske unije u Bosni i Hercegovini. NATO i Bosna i Hercegovina provode opsežan i obostrano koristan program suradnje, koji uključuje potporu demokratskim, institucionalnim reformama, reformama sigurnosnog sektora i obrane. Program reformi, kao glavni okvir za suradnju, pomaže u usmjeravanju reformskih napora zemlje dok ona nastavlja slijediti svoj euroatlantski put.

U svjetlu ruske sveobuhvatne invazije na Ukrajinu 2022. i promijenjenog sigurnosnog okružja u Europi, NATO povećava svoju potporu partnerima, uključujući Bosnu i Hercegovinu, kako bi im pomogao da izgrade svoje sposobnosti i ojačaju svoju otpornost. U veljači 2023. saveznički ministri obrane potvrdili su novi paket za izgradnju obrambenih kapaciteta za Bosnu i Hercegovinu. Ovaj paket pomoći ojačat će obrambene i sigurnosne sposobnosti zemlje, uključujući područja kao što su upravljanje krizama, kibernetička obrana, zračno-medicinska evakuacija i borba protiv terorizma. Bosna i Hercegovina pridružila se programu Partnerstvo za mir (PfP) 2006. godine i pozvana je da se pridruži Akcijskom planu za članstvo (MAP) 2010. godine, a iz NATO-a navode kako sudjelovanje u MAP-u ne prejudicira nikakvu odluku o budućem članstvu.

Rezime posjeta, kao i analiza poruka glavnog tajnika, jasno upućuju na zaključak da je NATO svjestan činjenice da je BiH jedan od ključnih čimbenika stabilnosti u ovom dijelu Europe te će ojačavanjem partnerstva raditi na podizanju stabilnosti zemlje. NATO je već snažno prisutan u BiH, a pruža i jasnu podršku misiji Europske unije "Althea".

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?