načelnik Dragan Jurković

Nastavljamo graditi bolji Neum, mladi i poslovne ideje su u fokusu

27.11.2020.
u 17:00

Osim daljnjeg razvoja održivog turizma, Neum ima potencijale za unaprjeđenje poljoprivredne proizvodnje u svojem zaleđu, a jedan od preduvjeta za bolju prometnu povezanost izravno se veže uz novu prometnicu Stolac - Neum. Ovo je tek jedan od prioriteta koje u svojem programu ima novoizabrani načelnik općine Neum Dragan Jurković, koji je u intervjuu za Večernji list otkrio prve poteze općinske administracije. Osim donošenja proračuna za iduću godinu, jedan od procesa na kojima će se posebno raditi u razdoblju koje je pred nama reforma je javne uprave, a Jurković ističe kako je namjera poboljšanje učinkovitosti općinskih službi na zadovoljstvo svih stanovnika Neuma.

Jedan od strateških ciljeva svakako je, naglasio je, donošenje strategije održivog razvoja turizma u Neumu, ali i fokus na unaprjeđenju zaleđa Neuma. Radi se o prostoru koji se može razvijati donošenjem odgovarajućih planova, a posebice kada je riječ o maslinarstvu koje pokazuje obećavajuću perspektivu i koje bi moglo biti generator napretka na tom prostoru.

Jedno ste od novih lica na lokalnoj političkoj sceni u Hrvata. Kakve su bile vaše prve reakcije nakon što je potvrđeno kako ste izabrani za novog načelnika općine Neum? Osim toga, možete li se osvrnuti i na rezultat HDZ-a BiH kada je riječ o Općinskom vijeću?

Prezadovoljni smo rezultatima ovih lokalnih izbora. Imamo načelnika, a imamo i većinu u Općinskom vijeću Neuma. Naš rad i trud na terenu se isplatio, obišli smo cijelo područje općine, razgovarali s ljudima te ih upoznali s novim smjernicama s kojima ide HDZ BiH Neum.

Samom činjenicom da imamo većinu u Vijeću znači kako ćemo imati i stabilnu političku situaciju. Idemo ostvariti zacrtane planove, odnosno programske ciljeve, a naše je određenje da želimo sa stanovnicima općine graditi novi i bolji Neum.

Na ovim su nas izborima nagradili birači, a ta nagrada sa sobom nosi jednu veliku odgovornost i na nama je da sutra preuzmemo tu odgovornost te one programske ciljeve pretočimo u stvarnost.

Kompletiranjem ustroja Općinskog vijeća stvaraju se uvjeti za realizaciju programskih ciljeva. Koji će biti prvi potezi vas kao načelnika, odnosno većine u Općinskom vijeću?

Među prvim ciljevima nalazi se nacrt proračuna za 2021. godinu. Čekamo uspostavu novog Općinskog vijeća, a nakon toga krećemo u provedbu našeg programa. Svi smo se složili kako treba krenuti u reformu javne uprave, a u cilju poboljšanja učinkovitosti općinskih službi. Očekujemo kako će žitelji općine Neum biti zadovoljni ovim iskorakom i uslugama Općine. Nakon toga počinje realizacija programskih obećanja, a među njima su sanacija Ulice kralja Tomislava te priključak sela Gradac na magistralnu prometnicu Stolac - Neum. Naravno, tu je i realizacija tekućih planova.

Jasno je kako je turizam bio i ostao ključna karika neumskog gospodarstva. Planiraju li se možda neki novi potezi općinskih vlasti koji bi išli u kontekstu jačanja održivog turizma?

Naravno, prvo što planiramo je donijeti strategiju održivog razvoja turizma u Neumu početkom 2021. a tu je i izrada ostalih dokumenata vezanih uz turističku djelatnost. Želimo napraviti registar smještajnih kapaciteta te riješiti pitanje komunalnih naknada.

Proces izgradnje magistralne prometnice Stolac - Neum ide precizno utvrđenom dinamikom, a spajanje ovih dviju općina nešto je što svakako otvara nove perspektive. Što će ovaj projekt značiti za daljnji razvoj gospodarskih grana kako na obali tako i u zaleđu?

Dugo smo bili izolirani od ostatka zemlje, a prolaskom ove prometnica situacija će se u dobroj mjeri popraviti, a zaleđe Neuma svakako će imati koristi od toga. Radi se o prostoru koji je dosta pretrpio, a sada se prolaskom prometnice otvara mogućnost povratka ljudi koji su privremeno napustili ove prostore. U tom kontekstu želim naglasiti kako je naše opredjeljenje povećati broj poljoprivrednih gospodarstava u zaleđu Neuma, odnosno potaknuti ljude da se bave ovom djelatnošću. Istodobno, želim naglasiti i važnost cestovnog pravca Cerovica - Dračevo te ćemo se angažirati da se on, koliko bude u mogućnosti, izradi, a kako bi se poboljšala povezanost s Čapljinom, kao i zapadnom Hercegovinom. Kada je riječ o pitanju prometne povezanosti, ista će povećati potražnju za zemljištem, ali ćemo se brinuti, odnosno zaštititi taj prostor naseljen Hrvatima.

Naravno, ovo sa sobom vuče i bolje uvjete za poljoprivredu?

Prometnica Stolac - Neum vrlo je važna za opstanak stanovništva u ruralnim dijelovima naše općine koji ima velike potencijale za razvoj stočarstva, biljne proizvodnje i ekološke poljoprivrede. Naravno, najveći potencijal u tom kontekstu leži u djelatnosti maslinarstva.

Postoji mnogo mogućnosti i prostora za napredak, samo je potrebno dobro osmisliti programe razvoja koji će omogućiti da maslinarstvo podignemo na višu razinu te stvorimo uvjete za snažniji razvoj ove grane poljoprivredne djelatnosti.

Koji su strateški ciljevi kada je riječ o demografskoj politici u općini te odnosu prema realizaciji poslovnih ideja koje mogu dovesti do novih radnih mjesta?

Svakako želim jasno naglasiti kako se naš program bazirao na potrebi da mladim ljudima iz naše općine osiguramo mogućnost rada u svojoj lokalnoj zajednici, odnosno da ih zadržimo u Neumu. Želimo im pomoći u njihovim ambicijama i željama u stvaranju novih vrijednosti i poslova, kao i svih onih aktivnosti koje će ih zadržati ovdje. To su naša želja i obveza. Potrebno je zaustaviti iseljavanje, odnosno negativni demografski trend. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?