Proračun općine za 2023. veći od 13 mil. KM, više za infrastrukturu, mlade sportaše...

Nastavlja se pomoć obiteljima s troje i više djece u Posušju

05.01.2023.
u 09:52

Proračun za 2023. usvojen je u visini od 13,022.200 KM te je za 30 posto veći u odnosu na izvorni proračun općine Posušje za 2022.

Stipendiranje studenata, financijska pomoć obiteljima s novorođenim trećim i svakim sljedećim djetetom, poticaji za mlade, subvencioniranje prijevoza učenika, infrastrukturni projekti… samo su neke od stavki iz proračuna općine Posušje za 2023. godinu, koji je usvojen na posljednjoj sjednici Općinskoga vijeća, piše Večernji list BiH.

Razvojni i socijalni

Proračun za 2023. usvojen je u visini od 13,022.200 KM te je za 30 posto veći u odnosu na izvorni proračun općine Posušje za 2022. Kako je rečeno prilikom usvajanja proračuna za 2023., riječ je o sredstvima većim za 3 mil. KM u odnosu na proračun 2022. - Proračun za 2023. nosi razvojni, ali i socijalni predznak. Tako je tijekom nadolazeće godine, primjerice, za prometnu infrastrukturu predviđeno 400.000 KM više. Značajno je uvećana stavka za stipendiranje studenata, a kada se govori o školskoj populaciji, i u idućoj školskoj godini osiguran je nastavak besplatnoga prijevoza učenika s područja općine Posušje. Također, na snazi ostaje demografska mjera financijske pomoći obiteljima s novorođenim trećim i svakim sljedećim djetetom, kao i mjera poticaja mladima. S obzirom na pozitivan trend angažmana velikog broja mladih u sportskim klubovima na području općine Posušje, uvećana je financijska potpora za rad Sportskog saveza te se nastavljaju ulaganja u infrastrukturu sportskog kompleksa Mokri Dolac - navedeno je prilikom obrazloženja najvažnijega financijskog dokumenta općine Posušje. U proračunu za 2023. osigurana su i sredstva za nastavak širenja vodovodne mreže u Rakitnu, na području mjesnih zajednica Tribistovo, Zagorje, Vir i Podbila te Sobač. Značajna sredstava predviđena su i za poticaj poljoprivrede i poduzetništva, razvoj turističkih kapaciteta, povećanje konkurentnosti maloga i srednjeg poduzetništva u sektoru metala i plastike, kao i za nastavak razvoja Fondacije Tehnološki park. Valja naglasiti kako je prvi put u proračun uvršten i HGSS Posušje, čiji se rad temelji na volonterskoj osnovi, a članovi obavljaju iznimno odgovorne i složene poslove spašavanja imovine i ljudi tijekom cijele godine.

Kapitalni projekti

Naglašeno je kako se može konstatirati da je proračun općine Posušje nakon krize izazvane pojavom pandemije u trendu stabilizacije i rasta, ali je za nastavak kapitalnih projekata i dalje potrebna intervencija viših razina vlasti, kao i pomoć Vlade RH. Dana je i potpora prijedlogu odluke o izvršenju proračuna općine za 2023., a usvojen je, među ostalim, i prijedlog odluke o ažuriranom planu kapitalnih investicija za 2023.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?