Prijam u NATO-štabu

Nastaviti s uknjižbom vojne imovine

nato prijem
16.12.2015.
u 21:37

Postoji izuzetna podrška međunarodne zajednice da se nastavi s reformama i da se ide dalje putem ka NATO-u, zaključila je Wilz

Dom Oružanih snaga Bosne i Hercegovine ugostio je večeras brojne zvanice iz političkog i diplomatskog života u BiH na redovnom godišnjem prijemu koji je priredio NATO-štab Sarajevo, a svečanost je počela intoniranjem himni BiH i NATO saveza.

Komandant NATO-štaba Sarajevo brigadni general Giselle Wilz zahvalila je svim institucijama, domaćim i međunarodnim, koje su opredijeljene da se ostvari napredak i realizira potencijal BiH na njenom demokratskom putu ka euroatlantskim integracijama za dobrobit svih njenih građana.

- Kada svodimo račune za 2015. godinu i gledamo ka 2016. svi znamo da ima mnogo toga da se uradi, ali večeras stojimo pred vama kao znak naše kontinuirane predanosti, podvukla je Wilz.

Wilz je u izjavi za medije naglasila da je u ovoj godini napravljen veliki uspjeh, jer je Ministarstvo obrane BiH ostalo fokusirano na registraciju vojne imovine zbog čega smatra da postoji potencijal da se u 2016. godini aktivira MAP.

- Cilj je imati profesionalne Oružane snage koje mogu zaštiti svoje građane. Postoji izuzetna podrška međunarodne zajednice da se nastavi s reformama i da se ide dalje putem ka NATO-u, zaključila je Wilz.

Veleposlanik Velike Britanije Edward Ferguson u obraćanju okupljenima podsjetio je da je ova godina bila dinamična u smislu približavanja zemalja regiona NATO savezu.

Naime, Crna Gora je prije nekoliko dana dobila poziv da otpočne pristupne pregovore sa Savezom, a u studenom je generalni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg posjetio Beograd kao dio novog početka u odnosima između Srbije i NATO saveza.

Ferguson je pozdravio progres koji je do sada napravljen u smislu uknjižbe vojne imovine, a radi se o 23 lokacije, izražavajući nadu da će biti još i više napretka u narednoj godini uključujući knjiženje vojne imovine u Republici Srpskoj kako bi BiH mogla ispuniti iskazani cilj.

- Taj cilj je da otpočne Akcijski plan za članstvo i da odblokira mnoge prednosti tješnjeg odnosa sa Savezom kao što rade i drugi u ovoj regiji, zaključio je Ferguson.

Simbolično postavljenim stolom za jednu osobu na bini, što je američka vojna tradicija, prisutni su se prisjetili svih onih koji večeras ne mogu s njima slaviti jer se vode se kao ratni zarobljenici ili nestali u borbi.

Prijemu je prisustvovao veliki broj zvanica među kojima su bili član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, ministrica obrane Marina Pendeš, zamjenik ministra sigurnosti Mijo Krešić, kao i pripadnici vojno-diplomatskog kora, predstavnici policijskih agencija u BiH te predstavnici međunarodne zajednice.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?