Što kažu provedene studije i stručnajci?

Nasilne videoigrice ipak znatno ne utječu na agresivnost mladih

05.01.2021.
u 17:00

“Edukativni crtići i videoigrice”, “Mogu li crtići i videoigrice potaknuti djecu na nasilje”, “Ostavljaju li crtići i videoigre posljedice na mentalni razvoj djece”, “Kako igre i crtići utječu na razvoj djeteta”... neki su od pojmova koje su roditelji ukucavali u Googleovu tražilicu. Pretražujući iste pojmove, nalazimo različite studije i istraživanja. Mišljenje o kojem nema dvojbe jest da djeci ne treba dopuštati gledanje crtića, igranje videoigara, korištenje pametnih telefona i računala onoliko koliko bi ona željela, piše Večernji list BiH. 

Što kažu studije?

Dok neke studije i stručnjaci tvrde da nasilni crtići i videoigre ostavljaju dugoročne posljedice, drugi, pak, pobijaju tu tvrdnju. Prikupljeni dokazi, metaanaliza koja je obuhvatila 28 studija, a u kojoj je sudjelovalo 21.000 ispitanika, sugeriraju da nasilne videoigre nisu imale značajan utjecaj na kasniju agresiju, mjerenu u vremenskom rasponu između tri tjedna i sedam godina. Autori studije istaknuli su da su u nekim slučajevima studije lošije kvalitete preuveličavale utjecaj igara na agresiju, a kvalitetnije studije objašnjavaju da su takvi učinci zanemarivi. Čini se da regulacija nasilnih igara vjerojatno umanjuje agresiju u stvarnom životu. - Metaanaliza je pokazala da igranje nasilnih videoigara s vremenom ne povećava agresivnost igrača, barem ne u velikoj mjeri - objašnjava dr. Aaron Drummond, vodeći autor studije i psiholog sa Sveučilišta Massey. Prema njegovim riječima, u znanstvenoj literaturi postoji duga rasprava o tome povećavaju li agresivne videoigre agresiju. - Otkrili smo izuzetno mali učinak nasilne igre na agresiju, koja je, prema našem mišljenju, premala da bi mogla praktično imati smisla - kaže Drummond. No, unatoč rezultatima ove analize, mnogi roditelji i dalje će biti zabrinuti zbog sadržaja igara koje igraju njihova djeca. Ovo istraživanje pokazuje da mladi ljudi vjerojatno neće postati nasilniji zbog računalnih igara. No dok svjetske studije utvrđuju postaju li djeca agresivnija gledajući nasilne crtiće i igrajući videoigre, svjedoci smo činjenice kako je sve veći broj mladih, točnije djece, ovisan o modernoj tehnologiji. Poražavajući je podatak da se određen broj djece liječi od ovisnosti o crtićima, videoigrama te korištenju mobitela ili tableta.

Poražavajući podatak

- U današnjem vremenu razvijene moderne tehnologije sve veći broj djece dolazi u kontakt s mobitelima, tabletima…, što je katastrofalno. Ako se sve nastavi ovim tempom, dob ovisnika o modernim tehnologijama ići će sve niže jer granice se pomiču. Ako dijete već od druge godine u slobodno vrijeme počne koristiti mobitel ili tablet, vrlo je moguće da će već u dobi od pet ili šest godina biti potpuno ovisno o njima - kazao nam je u nedavnom razgovoru dr. Marko Romić, voditelj Centra za mentalno zdravlje u Domu zdravlja Mostar, dodajući kako bi roditelji morali biti oprezniji i svjesniji mogućih posljedica kod djeteta tijekom prekomjernog korištenja tehnologije.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?