Vlado Đajić

Naši liječnici su prošle godine izveli replantaciju kompletne šake

25.08.2018.
u 08:00

Generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra RS-a Vlado Đajić u intervjuu za Večernji list govori o financijskom stanju te zdravstvene institucije i planovima za budućnost.

Kada ste preuzeli dužnost rukovoditelja najveće zdravstvene ustanove u Republici Srpskoj, s kakvim problemima ste se suočili?

- Ono što je bitno istaknuti na samom početku je to kako je rukovodstvo Republike Srpske od samog početka pružilo veliku potporu mojim suradnicima i meni. Suočili smo se s velikim problemima, kako organizacijskim tako i financijskim. Jedan od najvećih apsurda je gotovo petogodišnje neuplaćivanje poreza i doprinosa. Zdravstveni djelatnici praktično su bili dovedeni u situaciju da ne mogu ovjeriti svoje zdravstvene iskaznice. Imali smo velike dugove prema dobavljačima i bankama, nedostatak lijekova, napravljeni su propusti u organizacijskom funkcioniranju ustanove, a što se tiče edukacije medicinskog kadra, na tome se jako malo radilo. Uložili smo velike napore i imamo se čime pohvaliti, s tim da moramo nastaviti i dalje mnogo raditi. Zaista smo nadomak cilju pozicionirati se kao regionalni lider u pružanju zdravstvenih usluga. Naravno, to ništa ne bi bilo moguće bez podrške predsjednika Republike Srpske i Vlade RS-a. Rukovodstvo Republike Srpske prepoznalo je značaj UKC-a RS-a za unapređenje zdravlja i kvalitete života našeg naroda. Tada smo napravili plan reprogramiranja postojećih dugova, plan organizacijskog funkcioniranja te plan ulaganja u kadar i njegovu edukaciju. Mogu slobodno kazati kako menadžment UKC-a RS-a ima punu podršku institucija Republike Srpske u načinu organizacije, aktualnim i budućim projektima, tekućem poslovanju, kao i prevladavanju financijskih problema. Dolaskom novog rukovodstva počelo se s isplatom bruto plaća, a od svibnja ove godine isplaćuje se i naknada za prijevoz djelatnicima. Svjetski priznati stručnjaci dolaze u UKC RS-a, izvode procedure zbog kojih su naši pacijenti morali odlaziti u centre u regiji. To je velika olakšica i za ZZO RS-a i za njihove obitelji. Naši liječnici i sestre se educiraju u renomiranim centrima. Važno je istaknuti kako dajemo i novčanu naknadu za objavljene radove u inozemnim medicinskim časopisima.

 

Projekt rekonstrukcije Centralnog medicinskog bloka i izgradnja Sjevernog krila su u završnoj fazi. Možete li precizirati što će to točno značiti za pacijente?

- Tako je, približavamo se završnici povijesnog projekta za zdravstvo RS-a. U srpnju prošle godine preselili smo neke od klinika koje su već bile smještene u Centralnom medicinskom bloku. I pacijenti i osoblje dobili su suvremeno opremljene prostorije i neusporedivo bolje uvjete za boravak i rad. Svi pacijenti sada leže u dvokrevetnoj ili jednokrevetnoj sobi, što je potpuno drugačije u odnosu na prethodno stanje kada smo imali neudobne sobe, dotrajale otvore i sanitarne čvorove. Kreveti su sada automatizirani, svaka soba ima vlastiti toalet, tuš... Kako imamo punu podršku institucija RS-a, pokazuje i dinamika preseljavanja klinika u renovirane etaže, prvenstveno Pulmologije u prosincu prošle godine. Ta klinika je više desetljeća bila smještena u neuvjetnim prostorijama, što predstavlja povijesni trenutak. Uskoro selimo sve kirurške klinike s lokacije u središtu grada u moderan prostor te puštamo u rad Sjeverno krilo. To predstavlja ostvarenje višedesetljetnoga sna naših djelatnika i stanovnika Republike Srpske. Nebrojene su prednosti i značaj puštanja u rad Sjevernog krila, kako za osoblje tako i za pacijente. Standard bolničkog liječenja bit će značajno unaprijeđen. U njemu će biti smještene najmodernije operacijske dvorane i intenzivne njege s 44 kreveta, kao i Centar urgentne medicine, Patologija, Sterilizacija. Najveća zdravstvena ustanova RS-a konačno će se smjestiti pod jedan krov.

 

Često u izjavama za medije naglašavate kako rekonstrukcija UKC-a ne znači samo opremanje nego i edukaciju kadra. Gdje se educiraju liječnici i tko od stručnjaka iz regije dolazi u UKC RS-a?

- Rukovodstvo UKC-a Republike Srpske okupilo je eminentne stručnjake, neke podrijetlom s ovih prostora i za njih možemo kazati kako su svjetska imena. U našu ustanovu dolazi dr. Nikica Grubor, specijalist kirurgije s anestezijom, jedan od najboljih abdominalnih kirurga posebno specijaliziran za kirurško zbrinjavanje digestivnih organa i pankreasa, akademik prof. dr. Vojko Đukić, specijalist otorinolaringologije, doc. dr. sc. med. Radoje Simić, specijalist dječje kirurgije, dr. Vladimir Kojović, specijalist urologije i svjetsko ime u urogenitalnoj rekonstruktivnoj kirurgiji. Tu je i naš dr. Aleksandar Lazarević, svjetski priznat kardiolog, savjetnik naše ustanove za međunarodnu suradnju i edukaciju. Prednosti ovakvog oblika suradnje su višestruke. Na ovaj način štede se financijska sredstva ZZO-a Republike Srpske, smanjuju se materijalni troškovi obitelji pacijenata koji bi za ovakve zahvate odlazili izvan RS-a, a također jedna od najvećih prednosti je što dolaskom ovih stručnjaka radimo na edukaciji našeg kadra jer on uz njih uči. Moram naglasiti kako pri planiranju i organizaciji ovih posjeta imamo izvanrednu suradnju s rukovoditeljima najvećih zdravstvenih centara u Srbiji, kao i s ministrom zdravlja Republike Srbije dr. Zlatiborom Lončarom. Naši liječnici bili su na edukaciji u AKH Beč i Univerzitetskom kliničkom centru Ljubljana. Uz liječnike, i medicinske sestre prošle su edukaciju u UKC-u Ljubljana te bez sumnje stekle kvalitetnu osnovu za nadogradnju i unapređenje našeg sustava rada. U našu ustanovu dolaze i vrhunski stručnjaci iz Švicarske, Norveške, Izraela, Slovenije, a prilikom posjeta Sankt Petersburgu ministar Bogdanić i ja dogovorili smo odlazak naših liječnika u njihove zdravstvene centre na edukaciju, liječenje naših pacijenata u Rusiji, kao i nabavu lijekova ruskih proizvođača.

 

Javnost je nedavno bila svjedok brze reakcije i spašavanja djevojčice iz Jezera koja je u UKC primljena zbog otkazivanja svih vitalnih organa, što je nastalo zbog utapanja, a u timu je bila i vrhunska stručnjakinja doc. dr. Vojka Gorjup. Kažite nam nešto više o tome.

- Ponovo ću iskoristiti priliku za zahvaliti pripadnicima Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske na brzoj reakciji prilikom odlaska u Sloveniju po eminentnu stručnjakinju doc. dr. Vojku Gorjup, specijalisticu internisticu - intenzivisticu, direktoricu ECMO centra za Sloveniju. Naša ustanova jedina na prostoru cijele BiH odnedavno izvodi proceduru VV ECMO - ekstrakorporalnu membransku oksigenaciju tzv. “umjetna pluća”, čija nabava ne bi bila moguća bez podrške MZSZ RS-a. Doktorica Gorjup, vodeća stručnjakinja u zbrinjavanju kritično oboljelih pacijenata i stručnjakinja iz oblasti VV ECMO-a, došla je u našu ustanovu i pomogla našim liječnicima u zbrinjavanju spomenute pacijentice. Djevojčica se odlično opravila, normalno razgovara i čita te je iz naše ustanove upućena na fizikalni tretman u Zavod za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju “Doktor Miroslav Zotović”. Doc. dr. Gorjup kontinuirano surađuje s našim liječnicima na medicinskoj edukaciji iz intenzivne medicine, hemodinamičkog praćenja kritično oboljelih pacijenta, te u radu sa spomenutim uređajem. Ovo je još jedan u nizu dokaza da poslovodstvo UKC-a RS-a uz podršku Vlade RS-a kontinuirano radi na unapređenju rada u najvećoj zdravstvenoj ustanovi, a samim tim na unapređenju zdravlja naših pacijenata.

 

S obzirom na to da je najavljen i projekt kardiokirurgije koja će biti vlasništvo UKC-a, koliko će to značiti za pacijente koji za te operacije moraju ići u inozemstvo, gdje su ogromne liste čekanja?

- Velike su liste čekanja kada su u pitanju kardiokirurški operativni zahvati. Neki od pacijenata, nažalost, i ne dočekaju svoj red. Realizacijom ovog projekta, čiju završnicu očekujem do kraja sljedeće godine, to će se promijeniti, a smanjit ćemo i troškove Zavoda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, kao i obitelji tih pacijenata. Iako je prvobitni plan bio da se kardiokirurgija izgradi po načelu javno-privatnog partnerstva, zahvaljujući podršci Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS-a i Vlade Republike Srpske, kardiokirurgija će biti vlasništvo UKC-a RS-a i Republike Srpske. Projekt izgradnje kardiokirurgije, koja će biti u vlasništvu UKC-a Republike Srpske, predstavlja veliki uspjeh koji će u konačnici doprinijeti poboljšanju i očuvanju zdravlja stanovnika Republike Srpske. Također, u tijeku su pregovori s eminentnim stručnjacima iz Srbije, Slovenije i Austrije koji će dolaziti u UKC RS-a kako bi izvodili kardiokirurške procedure. Usporedno, naši liječnici će odlaziti na petogodišnje specijalizacije u inozemstvo kako bi nakon edukacije počeli samostalno obavljati najsloženije kardiokirurške zahvate.

Je li u planu uvođenje nekih novih procedura na UKC?

- Toliko toga inovativnoga događa se u našoj ustanovi. Prošle godine liječnici specijalisti plastične i rekonstruktivne kirurgije, specijalisti ortopedije i traumatologije i anesteziolozi prvi put u povijesti UKC-a RS-a izveli su replantaciju kompletne šake. Operacija je trajala oko pet sati, pacijent je primljen s ekstremno teškom ozljedom desne šake koja je bila amputirana u području ručnog zgloba. Već sedam dana nakon operacije pacijent je bio stabilan, a replantirana šaka vitalna. Također, u Službi za torakalnu kirurgiju UKC-a Republike Srpske u srpnju prošle godine počelo se s izvođenjem “VATS timektomije”. To je najmodernija operacija prsne žlijezde, i to endoskopskim putem - bez otvaranja prsnoga koša, koja do sada nije izvođena na prostorima Bosne i Hercegovine. Naši interventni kardiolozi s kardiologom iz Kantonalne bolnice u Luzernu dr. Cuculijem nedavno su uradili složenu kardiološku proceduru - otvaranje kronične totalne okluzije koronarne arterije kojom se poboljšava protok krvi u srce, a u kojoj je korišten balon s jako visokim tlakom - od 50 atmosfera. Ta složena kardiološka procedura izvedena je prvi put u UKC-u RS-a, ali i u regiji. Ne smijem zaboraviti ni liječnike Službe za vaskularnu kirurgiju UKC-a Republike Srpske koji su uradili jako kompliciran operativni zahvat kod pacijenta s urođenom promjenom strane unutarnjih organa. Težina ovoga operativnog zahvata ogleda se u tome što je riječ o pacijentu koji ima urođenu malformaciju, tj. promijenjenu stranu unutarnjih organa - situs inversus, što se u medicinskoj praksi iznimno rijetko susreće.

Vlada RS-a najavila je pomoć Odjelu ginekologije i veću potporu s obzirom na to da je riječ o najmlađim pacijentima i njihovim majkama kao najosjetljivijim kategorijama, recite nam nešto više o čemu je riječ?

- Vlada Republike Srpske, na čelu s premijerkom, je prilikom posjeta početkom kolovoza ove godine naglasila kako će osigurati potrebna sredstva za sanaciju Porođajnoga odjela Klinike za ginekologiju i akušerstvo, kao i za nabavu bolničkih električnih uređaja za izdajanje majčina mlijeka, koji će pomoći majkama lakše i bezbolnije dojiti djecu, a podršku će pružiti i nabavom novih inkubatora. U siječnju ove godine Odjel intenzivne njege i terapije Klinike za dječje bolesti dobio je pet novih i suvremenih inkubatora za prijevremeno rođenu djecu, kao i pet novih monitora sa središnjom jedinicom za bolju kontrolu vitalno ugroženih pacijenata. Sredstva za nabavu ove opreme osigurala je Vlada Republike Srpske i ovom prilikom ponovno naglašavam našu zahvalnost. Ova oprema značajno će utjecati na unapređenje uvjeta za zbrinjavanje prijevremeno rođenih beba te poboljšati rezultate rada ovog Odjela koji je na europskoj razini.

Svojedobno ste bili i na čelu projekta prevencije moždanog udara, a jedan od nedavnih primjera pravodobnog reagiranja u prevenciji moždanog udara bio je i u slučaju poznatog pjevača Halida Bešlića. Je li točno da ponovno krećete s projektom prevencije moždanog udara?

- Koliko je bitan preventivni pregled kojim se pravodobno može spriječiti nastanak ovog oboljenja, pokazuje upravo iskustvo našeg poznatog pjevača kod kojeg sam neplaniranim ultrazvučnim pregledom krvnih žila glave i vrata (TCCD) uočio stenozu (zakrčenje) karotidnih krvnih žila od čak 90%, što je lako moglo dovesti do masivnoga infarkta mozga. Halidu je nakon te pravodobne dijagnostičke obrade ugrađen stent najnovijom interventnom neuroradiološkom metodom u UKC-u Ljubljana.

Ne mogu ne spomenuti kako je najveći napredak u liječenju bolesnika s određenim oblikom ishemijskog moždanog udara postignut primjenom tzv. trombolitičke terapije, koja četiri puta povećava mogućnost dobrog konačnog ishoda, a koja se godinama primjenjuje u Jedinici za moždani udar UKC-a Republike Srpske. Projekt prevencije moždanog udara je jedinstven, realiziran pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske, i on se nastavlja. Ove godine ćemo se bazirati na umirovljeničku populaciju na koju smo osobito osjetljivi i kojoj je ovaj pregled prijeko potreban. Za nekih sedam dana planiramo početi s realizacijom 10.000 ultrazvučnih pregleda krvnih žila glave i vrata za umirovljenike.

Kako vidite UKC RS-a u sljedećoj godini?

- Nakon što pustimo u rad u potpunosti rekonstruiran Centralni medicinski blok i novoizgrađeno Sjeverno krilo, pred nama je mnogo posla u smislu organizacije rada u novim uvjetima i s novom opremom. I dalje ćemo nastaviti raditi na kontinuiranoj edukaciji našeg kadra jer to i jest jedna od najvažnijih karika u našem daljnjem razvoju. Uskoro ćemo, kao što sam rekao, početi s provedbom projekta kardiokirurgije, a vjerujem kako ćemo vrlo brzo početi i s rekonstrukcijom zgrade Maternitea u kojoj su smještene Klinika za ginekologiju te Klinika za dječje bolesti i Klinika za dječju kirurgiju, kako je to najavio i naš predsjednik. Intenzivno ćemo raditi na poboljšanju statusa zdravstvenih djelatnika i očuvanju njihova dostojanstva i zaštiti njihovih interesa. Nastavit ćemo ulagati maksimalne napore kako bismo opravdali poziciju UKC-a Republike Srpske kao regionalnog lidera.

Našli ste se na izbornoj listi stranke Nezavisnih socijaldemokrata za Narodnu skupštinu Republike Srpske. Kako je došlo do odluke da uplovite i u političke vode? Ako budete izabrani za narodnog zastupnika, što možemo očekivati od vas?

- Očekujem da zdravstveni djelatnici, kao i svi stanovnici RS-a, prepoznaju dosadašnje rezultate rada rukovodstva najveće zdravstvene ustanove u Republici Srpskoj, ministra zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske dr. Dragana Bogdanića, predsjednice Vlade RS-a Željke Cvijanović i predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika. Očekujem da će svima dati podršku na predstojećim izborima kako bismo zajedno nastavili još više unapređivati zdravstveni sustav RS-a. Kandidat sam na listi SNSD-a za Narodnu skupštinu Republike Srpske pod rednim brojem četiri i očekujem podršku birača. Ja sam ostvaren čovjek, kako profesionalno tako i privatno, i moj jedini cilj je unapređenje zdravlja svakog stanovnika RS-a.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?