tomislavgrad

Naselje Latice dobilo kanalizaciju, priključeno i 35 obiteljskih kuća

12.09.2020.
u 19:33

Općina Tomislavgrad spada u lokalne zajednice koje prednjače u rješavanju veoma važnog pitanja izgradnje vodoopskrbnog i kanalizacijskog sustava, piše Večernji list BiH. 

Spojeni na gradski sustav

Na tome se radilo posljednjih desetak godina, uložena su razmjerno velika sredstva koja su osigurana dijelom kreditnim zaduženjem Općine kod međunarodnih bankarskih institucija, dijelom sudjelujući u projektima EU-a te uz pomoć domaćih institucija vlasti. Posljednji iznimno vrijedan projekt koji je nedavno završen je projekt izgradnje kanalizacije Tomislavgrad - prigradsko naselje Latice. Izgrađena su ukupno 1632 m kanalizacijske mreže kojom su se stanovnici tog naselja povezali i spojili na posve novi gradski kanalizacijski sustav. Od toga je urađeno 1056 m fekalne kanalizacije, 156 m oborinske kanalizacije, 399 m kućnih priključaka i 21 m slivnika. Na kanalizaciju je priključeno novih 35 obiteljskih kuća, jedna stambeno-poslovna zgrada sa šest stanova, tri stambeno-poslovna objekta, jedna benzinska crpka s motelom. Unaprijeđena je i poboljšana zaštita kvalitete tla i vode, kao i sustav upravljanja otpadnim vodama. Vrijednost projekta je 391.637 KM. U financiranju je sudjelovala Općina Tomislavgrad s 241.637 KM, a preostalih 150.000 KM dobiveno je od Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH. Radove je izvelo poduzeće Livnoputovi iz Livna. - Ovo je nastavak izgradnje kanalizacijskog sustava, koji u ovom naselju nismo mogli odraditi kroz Watsan projekt. Naselje Latice nastalo je 80-ih godina 20. st. i dosad nije imalo riješenu kanalizaciju. Što se tiče cjelokupnog gradskog i prigradskog područja, ostalo nam je riješiti još oko 15 posto radova na projektu preuređenja kompletne vodovodne i kanalizacijske mreže - kaže Nedžad Nuhić, pomoćnik načelnika općine Tomislavgrad za planiranje razvoja i investicije. Kanalizacija u naselju Latice zajedno s cjelokupnom novoizgrađenom gradskom kanalizacijskom mrežom u Tomislavgradu treba se priključiti na pročistač otpadnih voda. Pročistač je sastavni dio Watson projekta vodoopskrbe i odvodnje otpadnih voda u FBiH u koji se uspješno uključila općina Tomislavgrad. Ugovor o njegovoj izgradnji od 2,414.347,78 eura bez PDV-a potpisan je 4. veljače sa slovenskom tvrtkom GH Holding iz Ljubljane.

Kredit, grantovi

- Početak radova spriječila je koronakriza. Očekuje se da će se u ovom mjesecu održati online sastanak na kojem će utvrditi daljnje korake u provedbi projekta izgradnje pročistača - kaže Nuhić. Općina Tomislavgrad će, nakon izgradnje pročistača, u sklopu Watson projekta, u projekte vodoopskrbe i kanalizacije uložiti ukupno 13,263.817,20 KM. Sredstva je osigurala kreditom od Europske investicijske banke (EIB) od 4,000.000 eura, 3,218.970,19 KM grant-sredstava (IPF - MW 2008 i IPA 2009) i 519.586 eura od Švedske agencije za međunarodni razvoj i suradnju (SIDA). •

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?