Intervju: Vlatka Martinović, ravnateljica Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH te nositeljica liste HDZ-a BiH za Zastupnički dom Parlamenta Federacije iz HNŽ-a

Naše zajedništvo stvara zdraviju budućnost ove zemlje

23.09.2022.
u 14:17

Ova zemlja počiva na jednakosti konstitutivnih naroda, bez toga nema ni BiH

Vlatka Martinović, ravnateljica Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH te nositeljica liste HDZ-a BiH za Zastupnički dom Parlamenta Federacije iz HNŽ-a, u intervjuu za Večernji list stiče kako su BiH i Federacija BiH danas na raskrižju, poručujući kako se nalazimo u najdubljoj političkoj krizi u posljednjih 27 godina. Ističe kako Hrvatima kao konstitutivnom narodu prijeti politička obespravljenost koja može uslijediti kao posljedica ponovnog preglasavanja hrvatskog naroda te da je odgovornost svih Hrvata na ovim izborima svojim glasovanjem odrediti tijek kretanja Bosne i Hercegovine u nadolazećim godinama.

- Nadam se da će bošnjački partneri i njihov tzv. probosanski blok imati dovoljno mudrosti da se ne upuštaju u daljnje narušavanje ionako krhkih odnosa između naša dva naroda. Bosna i Hercegovina počiva na jednakosti konstitutivnih naroda. Bez toga nema ni BiH - poručila je Martinović. U kontekstu izbornog zakonodavstva podsjetila je na situaciju u kojoj će bez izmjena Izbornog zakona provođenje izbornih rezultata biti upitno. Takva neizvjesnost će nas, upozorila je, gurnuti u još ozbiljniju krizu i još veću blokadu političkog života u cijeloj BiH.

- Ostalo je jako malo vremena da visoki predstavnik Christian Schmidt ispravi povijesne nepravde i višedesetljetno urušavanje Daytonskog mirovnog sporazuma - naglasila je Martinović.

Večernji list: Nositeljica ste liste za Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH iz izborne jedinice 409, odnosno HNŽ-a. Kolika je odgovornost biti na tako važnoj poziciji u izbornoj godini za ključno zakonodavno tijelo u Federaciji BiH?

- Bosna i Hercegovina i Federacija BiH danas se nalaze na raskrižju. Svjesni smo kako se nalazimo u najdubljoj političkoj krizi u posljednjih 27 godina te je odgovornost na svim Hrvatima jer Hrvatima, kao konstitutivnom narodu, prijeti politička obespravljenost koja može uslijediti kao posljedica ponovnog preglasavanja Hrvata. Nadam se da će bošnjački partneri i njihov tzv. probosanski blok imati dovoljno mudrosti da se ne upuštaju u daljnje narušavanje ionako krhkih odnosa između naša dva naroda. Bosna i Hercegovina počiva na jednakosti konstitutivnih naroda. Bez toga nema ni BiH. Ponovno naglašavam odgovornost svih nas, svih Hrvata koji svojim glasovanjem mogu odrediti tijek kretanja Bosne i Hercegovine u idućim godinama. Očekujemo da će izborni rezultati odrediti ne samo sljedeće četiri godine već i dulje razdoblje poslije toga. Nalazimo se u izazovnom trenutku koji zahtijeva naše dodatne napore za ispunjavanje ciljeva kojih imamo, ali i rješavanje izazova s kojima smo suočeni. Ponosna sam što sam nositeljica jedne ovakve liste kandidata koji mi daju snagu da se ustrajno borimo i zajedno ostvarimo pobjedu, a nakon toga zajedno radimo na ostvarenju našeg izbornog programa na svim razinama vlasti, posebice u Federaciji BiH, koja u ovoj složenoj strukturi ustroja države BiH ima iznimno važnu ulogu za ostvarivanje hrvatskih nacionalnih interesa, a ponajprije kroz Dom naroda Parlamenta FBiH.

Večernji list: Koje su vaše glavne poruke? U kojoj mjeri građani Federacije, a napose oni koji dolaze iz HNŽ-a, mogu računati na pozitivne promjene nakon ovogodišnjih općih izbora?

- Program našega rada i političkog djelovanja definiran je u zajedničkom dokumentu izbornog programa HNS-a. Kandidati na listi za Zastupnički dom Parlamenta FBiH u Hercegovačko-neretvanskoj županiji imaju sav potreban kapacitet za donijeti ono što svi priželjkujemo. Pri tome mislim na stabilnost, transparentnost u radu, prilike za zaposlenje, gospodarski rast, razvoj obrazovnih, kulturnih i zdravstvenih kapaciteta, funkcionirajuće pravosuđe, ali i sve ono što naš program čini sveobuhvatnim.

Večernji list: Izborni zakon nije izmijenjen. Očekujete li da visoki predstavnik ipak nametne odluke koje će omogućiti načelo legitimnog političkog predstavljanja?

- Nalazimo se pred jako neizvjesnom situacijom. Bez izmjena Izbornog zakona provođenje izbornih rezultata će biti upitno. Takva neizvjesnost gurnut će nas u još ozbiljniju krizu i još veću blokadu političkog života u cijeloj BiH. Ostalo je jako malo vremena da visoki predstavnik Schmidt ispravi povijesne nepravde i višedesetljetno urušavanje Daytonskog mirovnog sporazuma. Nitko tko ovoj državi misli dobro ne dovodi u pitanje načela i važnost Daytona. Sada je vrijeme da ih se zaštiti provodeći zaštitu i kolektivnih i individualnih prava. Za što se možemo izboriti svojim izlaskom na izbore, pokazujući svoju snagu i volju za promjenama, svoju ustrajnost za ravnopravnost i konstitutivnost Hrvata. Promjene su neupitne jer imamo zajedništvo.

Večernji list: Očekujete li kako će nakon ovih izbora Hrvati ipak osigurati dovoljnu političku snagu koja će im omogućiti ravnopravno sudjelovanje u ustroju nove vlasti u Federaciji BiH?

- Taj odgovor svodi se na tri komponente: našu snagu kao političkog naroda, namjere bošnjačkih političkih stranaka i moguće odluke visokog predstavnika. Prognozirati rezultat u ovom trenutku je nezahvalno, ali cjelokupna dosadašnja situacija sve više ujedinjava naš hrvatski narod, našu ustrajnost u ostvarivanju hrvatskih političkih interesa, što će povećati našu izlaznost i ujedinjenost u nastojanju obrane onoga što pripada Hrvatima u Bosni i Hercegovini. Ne dvojim da ćemo zajedno u tome uspjeti.

Večernji list: Kakva su vaša očekivanja što se tiče izbornog procesa kada je riječ o državnoj razini vlasti, počevši od Predsjedništva pa do Parlamentarne skupštine BiH?

- Očekujem da se zaštite prava hrvatskoga naroda kao ključno načelo legitimnog predstavljanja, načelo koje je potvrđeno presudom Ustavnog suda u slučaju "Ljubić". Vrijeme je da međunarodna zajednica prepozna prioritet zaštite jednakosti konstitutivnih naroda i da iznjedrimo unutarnji dogovor. Ako se to dogodi, vjerujem kako će izborni proces proteći u dobrom redu i sigurna sam da ćemo imati hrvatskoga člana Predsjedništva kojeg će izabrati hrvatski narod. Formiranje vlasti na državnoj razini ovisit će o provedbi vlasti na nižim razinama, o čemu sam ranije govorila.

Večernji list: Aktualna ste ravnateljica Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH. Sve je više pacijenata s težim oboljenjima i težim operativnim zahvatima?

- Ove smo godine proslavili 20 godina Fonda solidarnosti te i činjenicama i rezultatima pokazali koliko je važna uloga Fonda solidarnosti i Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH. Iz sredstava Fonda solidarnosti financiraju se usluge i lijekovi temeljem liste zdravstvenih usluga koje se financiraju sredstvima Federalnog fonda solidarnosti i liste lijekova Fonda solidarnosti koje donosi Vlada Federacije BiH. U proteklih dvadeset godina Zavod je ostvario sredstva u iznosu od 2,5 mlrd. KM, od čega je 78% sredstava po osnovi doprinosa za obvezno zdravstveno osiguranje te 17% sredstava iz proračuna FBiH i 5% sredstava iz drugih izvora. Od ukupno ostvarenih sredstava, utrošeno je 43% za zdravstvene usluge, 41% za lijekove, 10% za potrošni medicinski materijal i 6% za liječenje u inozemstvu. Lijekove iz sredstava Fonda solidarnosti dobilo je gotovo 215 tisuća pacijenata. Više od 40 tisuća pacijenata korisnici su potrošnog medicinskog materijala (hemodijaliza, trakice za šećer) od osnutka Fonda. U 20 godina postojanja iz sredstava Fonda solidarnosti financiran je veliki broj složenih operativnih zahvata iz oblasti kardiokirurgije, neurokirurgije, ortopedije, transplantacije organa, usluga radioterapije u tretmanu malignih oboljenja te mnoge druge usluge i lijekovi odobreni listama lijekova i usluga financiranih iz Fonda solidarnosti. Financirano je gotovo 94 tisuće medicinskih usluga iz područja invazivne i interventne kardiologije i najsloženijih operativnih zahvata iz oblasti kardiokirurgije. Uz navedeno financiranje lijekova i usluga u BiH, Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH ima zaključene ugovore i sporazume s brojnim inozemnim klinikama te redovito, kad je to potreba, upućuje pacijente na liječenje u inozemstvo, što se također financira iz sredstava Fonda solidarnosti. Do sada je na liječenje u inozemstvo upućeno 3360 pacijenata, a za troškove njihova liječenja izdvojeno je gotovo 138 milijuna konvertibilnih maraka iz sredstava Fonda solidarnosti.

Večernji list: Kakva je trenutačna situacija u kontekstu zdravstvenog sustava te na koja bi zakonska i druga rješenja trebalo skrenuti pozornost?

- U cilju stvaranja prosperitetnog društva, uz osiguranje putanje ekonomskog rasta i poticajnog poduzetničkog okruženja, kvaliteta života svakog pojedinca nužan je preduvjet. U tom smislu, zdravlje i zdravstvena zaštita, kao i solidarnost s najugroženijim društvenim skupinama, moraju biti područje strateškog promišljanja nacionalne politike koja u svom fokusu ima brigu o čovjeku. Unaprjeđenje zdravstvene zaštite treba usmjeriti u nekoliko područja: informatizaciju, poboljšanje dostupnosti i ravnomjernosti zdravstvenih usluga, jačanje zdravstvene zaštite, financijsku stabilnost zdravstvenog sustava te jačanje preventivnih zdravstvenih programa i mjera. Radit ću na razvoju personalizirane medicine, kreirati zajedno s vama zdraviju budućnost za našu djecu i mlade. Jer naše zajedništvo stvara zdraviju budućnost ove zemlje. Zdravlje je moj izbor.

Večernji list: Koliko je bitno raditi na tome da se u Fond solidarnosti uplaćuje što više sredstava i što bi to značilo za stanovnike FBiH?

- Svjedoci smo svakodnevnog rasta broja oboljelih te sve veće potrebe za lijekovima i medicinskim uslugama, kako uopće tako i za lijekovima i uslugama koje se financiraju iz Fonda solidarnosti, složni smo u činjenici da je za Fond solidarnosti potrebno izdvajati što je moguće više sredstava kako bismo u budućnosti mogli financirati lijekove i usluge iz nadležnosti za kojima je, kako smo naveli, sve veća potreba. Iznos sredstava koja se izdvajaju za Fond solidarnosti nije ni blizu dovoljan u odnosu na potrebe te se zbog toga stvaraju liste čekanja, što je veliki problem Zavoda. Kako bi se te probleme nadišlo i kako bi se smanjile liste čekanja, potrebno je povećati iznos sredstava iz proračuna FBiH koji se izdvaja za Fond solidarnosti, što je u interesu svih pacijenata. Uz kontinuirana zalaganja za povećanje sredstava Fondu solidarnosti, Zavod poduzima i druge aktivnosti u interesu pacijenata kako bi naši osiguranici imali osiguranu adekvatnu zdravstvenu zaštitu. •

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?