Velika božićna priredba upriličena u hrvatskoj župi u New Yorku

Naša crkva i škola naša su velika kuća. Ovdje gradimo veliku obitelj!

13.12.2022.
u 12:23

Predsjednica Upravnog odbora škole Emily Erceg je naglasila: "Ovdje rado dolazimo, susrećemo se i učimo. Ovdje gradimo veliku obitelj te stječemo prijatelje s kojima ćemo se družiti i prijateljevati cijeli život. Nama je važno da mladi u našoj kući susreću osobe s kojima će ostati povezani cijeli život

Velika božićna priredba organizirana je ovoga vikenda u hrvatskoj župi u New Yorku nakon mise u 11 sati. Misu je predvodio fra Lovro Šimić, ravnatelj Hrvatske škole Alojzija Stepinca, koja djeluje već pedeset godina pri župi u New Yorku. U propovijedi je govorio koje je značenje Božića u životu vjernika te kako se ispravno vjernički pripremiti za taj najradosniji blagdan. Jedan Kinez koji je došao u crkvu za vrijeme euharistije oduševio se kad je vidio koliko mladih i djece u narodnim nošnjama sudjeluje na misi.

Nakon liturgijskog slavlja velika župna dvorana bila je prepuna. Na priredbu su došli i neki koji nisu članovi hrvatske newyorške župne zajednice, a ni Hrvati. Zamolili smo ravnatelja fra Lovru da nešto kaže o školi i božićnoj priredbi koju su pripremili:

- U našoj hrvatskoj župi sv. Ćirila i Metoda i sv. Rafaela tijekom godine ima veći broj različitih događanja.

Podučavanje i druženje

Svakako poseban dan za cijelu župu je velika božićna priredba. Priredbu pripreme učenici Hrvatske škole Alojzija Stepinca i članovi Kolo grupe koji djeluju u sastavu župe. Na ovogodišnjoj božićnoj priredbi sudjelovalo je 130 djece, a bilo je i više od 200 gostiju, članova njihovih obitelji i rodbine. Evo, uvjerili ste se koliko nam radosti i života u župu unose naši najmlađi. Oni se potrude sa svojim učiteljima i voditeljima grupe obogatiti božićne dane - radosno ističe fra Lovro. Zamolili smo ga da nam nešto kaže i o počecima škole. Zadihan jer ima puno priprema za priredbu, nastavio je: "Hrvatska škola Alojzija Stepinca djeluje od studenoga 1974. Škola je imala svoj školski odbor i stručno osposobljene nastavnike.

Nastava se izvodila subotom od 10 do 12 sati. Započeli su podučavati učenike hrvatskom jeziku, vjeronauku, povijesti i pjevanju. Sličan je program i danas, s tim što se nastava izvodi petkom uvečer i uči se djecu, osim hrvatskog jezika, i povijesti, zemljopisu te kulturnoj baštini. Vjeronauk je nedjeljom. Osim ove velike božićne priredbe, učenici pripreme i priredbu za Majčin dan. U Školskom odboru je jedanaest članova koji su zbilja vrlo marljivi. Zanimljivo je pročitati poruku roditeljima u Župnom glasniku u svesku XI., broju 58. za 1974.: "Djeca, iako dolaze u školu, neće nikada uspješno svladati prvu prepreku u hrvatskom jeziku ako u samoj obitelji ne govore s roditeljima hrvatski jezik.

Zato, neka pravilo bude – barem u svim obiteljima koje su se nedavno doselile, kod onih koji su rođeni još u Hrvatskoj, da u obitelji govore samo hrvatski." U programu su sudjelovali učenici i članovi Kolo grupe "Kardinal Stepinac". Grupu uvježbavaju učitelji Rosmary Huzović i Mario i Suzana Ivanković. Oni su izveli plesove i pjesme iz Međimurja. Učiteljice Izabella Erceg, Paula Pestić i Ivana Zadrić vode šesti razred. Oni su se predstavili plesovima i pjesmama Gorskog Kotora. Istarske plesove i pjesme izveli su učenici petog razreda. Njih pripremaju učiteljice Matea Šuto i Ana Piplica. Četvrti razred pripremile su učiteljice Juliana i Kristina Markovinović s pjesmama i plesom iz Sukošana. Najmlađi, prvašići, izveli su pjesme i plesove iz Sv. Filipa i Jakova. Njih podučavaju Sofija Grdovich i Isabela Mrvica. Kada ih je fra Lovro najavljivao, neki stariji nisu krili suze! Najmlađi su dobili najdulji pljesak i podršku.

Pjesmama i plesovima iz Rogotina predstavili su se učenici trećeg razreda pod vodstvom učiteljica Lily Deur, Lane Čale i Milane Pandžić. Za omiške pjesme i plesove dobili su dugi pljesak i učenici drugog razreda koji vode učiteljice Ariana Lucin, Kate Peroš i Isabela Glavan. Sedmi i osmi razred nastupili su zajedno izvodeći dobro uvježbane pjesme i plesove iz Trogira. Njih su pripremile učiteljice Daniela Markovinović i Viktorija Busanich. Na kraju programa božićni igrokaz su uprizorili učenici trećeg razreda te završili božićni program riječima: "Na dobro vam došao Božić i sveto porođenje Isusovo". Mnogi roditelji djece koja su sudjelovala u ovogodišnjoj priredbi nekada su i sami bili učenici u školi i članovi Kolo grupe. Oni žele da i njihova djeca prođu i župnu školu i postanu članovi župne folklorne skupine.

Grade se prijateljstva

Nakon programa nastavljeno je druženje u velikoj dvorani, a na kraju završilo je tombolom kojoj su se na poseban način radovala djeca.

Zamolili smo neke sudionike za izjavu. Renata Pestić, koja se brine za narodne nošnje i da sve bude pripremljeno na najbolji način, rekla je: "Ovakva druženja koja u sebi imaju vjerski, kulturni i domoljubni karakter nama su vrlo značajna. Zato se veći broj nas župljana ne štedi sudjelovati i pomagati svim srcem u ovim programima." Simpatični učenik se predstavio sam: "Ja sam Niko Šarić. Učenik sam petog razreda. Volim ovdje dolaziti. Volim naše pjesme i plesove. Ovdje imam prijatelje. Ovdje sam i ministrant. Pozdravljam sve u domovini i želim svima sretan Božić". Učenica Katarina Škoda reče za sebe: "Učenica sam osmog razreda. Već osam godina petkom marljivo učim naš hrvatski jezik, pjesme i plesove. Ovdje sam susrela svoje prijateljice. Pozdrav svima u Hrvatskoj i BiH, svima želim sretan Božić". Predsjednica Upravnog odbora škole Emily Erceg je naglasila: "Naša crkva i naša škola naša su velika kuća. Ovdje rado dolazimo. Ovdje se susrećemo i učimo. Ovdje gradimo veliku obitelj! Ovdje stječemo prijatelje i poznanike s kojima ćemo se družiti i prijateljevati cijeli život. Pogledajte ovu našu mladost. Nama je važno da u ovoj našoj velikoj kući susreću osobe s kojima će ostati povezani cijeli život. Ako Bog da, kad se budu vjenčavali, iste osobe će im biti na vjenčanjima. Ovdje se uče životu te vrednotama koje su važne i trajne u životu". Na kraju fra Lovro je zahvalio svima koji su na bilo koji način sudjelovali u pripremi i izvedbi velike božićne priredbe!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije