Slovenski imunolog

Narednih mjeseci će se zaraziti svi koji koronu nisu preboljeli i necijepljeni

koronavirus - pacijent
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
20.09.2021.
u 07:00

"Sve ukazuje na to da ćemo ovaj korak u sljedećim mjesecima, početno upoznavanje s virusom, završiti, jer će se vrlo vjerojatno zaraziti praktično svi, koji zarazu još nisu preboljeli i nisu bili cijepljeni", naveo je imunolog.

Slovenski imunolog i profesor na Medicinskom fakultetu u Ljubljani Alojz Ihan kaže kako su cjepiva uveliko smanjila broj “naivne” populacije koja prvenstveno puni bolnice - ljudi koji nikada nisu bili u kontaktu s virusom odnosno njegovim komponentama. 

"S takvim zaraznim virusom, koji je gotovo usporediv s pljuskavicama, morat ćemo biti oni koji ćemo zaustaviti virus i epidemiju svojim tijelima, našim imunološkim sustavom. I zna se kako možemo osposobiti naš imunološki sustav za borbu protiv dosadnog virusa na najmanje rizičan način – cijepljenjem", kaže Ihan za N1

"Cijepljenjem možemo dodati i one koji su preboljeli virus i koji su također zaštićeni od težeg oblika bolesti, a količinu ovog “dodatka” je teže odrediti, radi se samo o procjenama i također od ovih potrebno je oduzeti one koji su nakon bolesti bili cijepljeni", pojašnjava. 

"Iako u posljednje vrijeme najviše ragovaramo o soju virusa, ne bi trebali ne vidjeti širu priču. Ovo je priča o potpuno novom virusu SARS-CoV-2, s kojim se ljudska vrsta prvi put susrela prije godinu i pol i ova uvertira bit će puna neočekivanih iznenađenja i preokreta sve dok se većina populacije barem jednom ne susretne s virusom. Tada ćemo doći u novu, stabilniju fazu odnosa između nas samih i virusa. Gotovo svi ćemo imati dugotrajne memorijske T limfocite protiv virusa, a oni će nas zaštititi od ozbiljnijih bolesti. Čak i ako se budu pojavljivali novi sojevi virusa, malo je vjerojatno da memorijski odgovor T limfocita neće dovoljno djelovati protiv starih verzija, kako bi se spriječilo teže oboljenje", istaknuo je. 

"To znači da će epidemija, u današnjem smislu riječi, kada strahujemo zbog akutne preopterećenosti bolnica, konačno proći. O virusu i novim sojevima moći ćemo saznati više, što će nas još više neprijatno iznenaditi, na primjer nove činjenice o uzroku kroničnih bolesti kod preboljelih. Ali tako velika zdravstvena i sveobuhvatna društvena kriza, koju je izazvala ova dvogodišnja uvertira s novim virusom, to više ne očekujem", kaže Ihan. 

"Nakon što svi svojim imunološkim sustavom budemo upozanti s virusom, cijepljenjem ili infekcijom, ući ćemo u mnogo mirniju, endemsku fazu odnosa s virusom. Virus će zaraziti nove i nove generacije djece i starijih osoba, čiji će razina antitijela pasti, ali se neće ozbiljnije razboljeti zbog memorijskih T limfocita. Sve ukazuje na to da ćemo ovaj korak u sljedećim mjesecima, početno upoznavanje s virusom, završiti, jer će se vrlo vjerojatno zaraziti praktično svi, koji zarazu još nisu preboljeli i nisu bili cijepljeni", pojasnio je imunolog.

Kaže i kako postoje scenariji koji mogu zakomplicirvati budućnost ako se, primjerice virus promijeni toliko da može potpuno izbjeći imunološki odgovor, što je malo vjerojatno.

Ključne riječi

Komentara 1

PP
ppp
08:24 20.09.2021.

Kad već predviđa,može nam i brojeve lota predvidit pa da svi imamo neke koristi od ove gatare

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?